gemeente Landsmeer | Nieuwjaarstoespraak 2022 door burgemeester Léon de Lange

Nieuwsbericht Nieuwjaarstoespraak 2022 door burgemeester Léon de Lange

Gepubliceerd op: 03 januari 2022 08:35

Bekijk hier de video.


Tekst speech

Vandaag wederom vanuit het ICL zonder publiek en op gepaste afstand. Een setting waarvan we een jaar geleden hoopten er geen gebruik meer van te hoeven maken. Want wat hadden we ons deze feestdagen en het einde van 2021 anders voorgesteld. Zouden we niet weer in groten getale samenkomen aan het Kerstdiner, nadat we onze Sint- & Kerstinkopen fysiek hadden ingekocht? En zouden we niet het einde van het jaar uitknallen en in restaurants en cafés proosten op de overwinning van het coronavirus, het herstel van onze samenleving en op al onze helden in de zorg, het onderwijs en vele andere sectoren die zo hard hebben gewerkt het afgelopen jaar? Dat hadden we allemaal verwacht, toch?

En wat is het dan een onwijze tegenvaller om in deze normaal zo gezellige decemberperiode toch weer in een plotselinge lockdown te zitten. Met een druk op de zorg en velen van ons die privé of zakelijk met de handen in het haar zitten en zich afvragen 'Hoe het nu weer verder moet'. En dat snap ik als geen ander, want ook ik ben maar gewoon een vader, familielid, vriend en buurman, die maar wat graag de gezelligheid, het samenzijn met anderen opzoekt en simpelweg gewoon ook enorm baalt van dat hardnekkige corona virus. Net als u wil ook ik mijn werkzaamheden uitvoeren volgens de normale gang van zaken en wil mij geen zorgen hoeven maken om naasten die door het coronavirus ziek kunnen worden, ziek zijn geworden of die ons tot groot verdriet zelfs zijn ontvallen hierdoor.

Maar ondanks dat het zwaar is, probeer ik dagelijks te kijken naar de lichtpuntjes. Want ook die zijn er.. Een geboorte, liefde, het weerzien met een oude bekende, het samenkomen met dierbaren of voor ondernemers een goede maandomzet of bevlogen werknemers. Allemaal zegeningen groot of klein, waar we in deze tijd wellicht wat harder ons best voor moeten doen om die te kunnen zien, maar die er zeker zijn. Eén van die lichtpunten voor mij persoonlijk, is mijn benoeming in mei tot burgemeester van deze mooie gemeente. Een lichtpuntje, waarvan ik vorig jaar, nog geen idee had dat die zou komen.

En wat maakt het mij trots dat ik inmiddels alweer ruim een half jaar mag ervaren hoe positief jullie in Landsmeer, Den Ilp en Purmerland zijn ingesteld. Hoe ondernemers keer op keer hun creativiteit inzetten om hun werk zoveel mogelijk doorgang te laten vinden, hoe onze scholen thuisonderwijs en noodopvang inrichten om onze kinderen geen achterstand te doen oplopen. Hoe verenigingen hun (sport)activiteiten naar buiten verplaatsen, hoe onze zorgmedewerkers maximaal zorgdragen voor de zieken en ouderen in onze samenleving én dan de inwoners... Inwoners die zich keer op keer netjes aan de voorgeschreven maatregelen houden, die op elkaar letten én zich hard blijven maken voor de woon-, speel- en leefomgeving in onze mooie gemeente. Die het zélfs is gelukt om in dit uitzonderlijke jaar Koninklijke onderscheidingen te ontvangen, waaronder een bijzondere namelijk een benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Die een deelneemster hebben geleverd aan de Olympische Spelen, die een Fietsfestival organiseerden en andere mooie initiatieven als 'Resto VanHarte'. De onuitputtelijke creativiteit en doorzettingsvermogen. Het lijkt misschien iets gewoons geworden, maar voor mij is het iets heel bijzonders. Een krachtige gemeenschap, wat we allemaal moeten koesteren.
Laten we elkaar niet verliezen in verschillende denkbeelden over de bestrijding van het coronavirus, maar laten we elkaar in onze waarden laten en respect hebben voor het feit dat we soms verschillen in ideeën en opvattingen. Blijf het gesprek met elkaar aangaan, want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde einddoel voor ogen. Een spoedig herstel en een gezonde samenleving. We winnen pas écht, wanneer we dit met z'n allen weten te bereiken.

En ik spreek de hoop uit dat ik jullie volgend jaar fysiek kan toespreken op een plek waar we allen samenkomen, genieten van de gezelligheid en vol perspectief plannen maken voor het jaar die voor ons ligt. Vol goede moed en vertrouwen in onze krachtige samenleving die zich er ook nu weer doorheen zal slaan en blijft zorgen voor elkaar.

Ik wens u en uw dierbaren een gelukkig, positief, gezond en liefdevol 2022!

Een warme groet,

Burgemeester Léon de Lange
Gemeente Landsmeer