gemeente Landsmeer | Nieuwjaarstoespraak burgemeester Astrid Nienhuis: 2017 Een jaar vol kansen en uitdagingen

Nieuwsbericht Nieuwjaarstoespraak burgemeester Astrid Nienhuis: 2017 Een jaar vol kansen en uitdagingen

Gepubliceerd op: 10 januari 2017 10:30

Waar te beginnen als we terugblikken op 2016? Bij de enorme stroomvluchtelingen die uiteindelijk toch beperkt bleef? Bij de aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn? Om Boedapest en Istanbul niet te vergeten. Tegenstellingen, onbegrip, teleurstelling. Dergelijke gebeurtenissen roepen angst op.

We zien ook de 'gewone man' die de strijd aan gaat met 'de elite'? Voorbeelden van teleurstelling en onzekerheid: de Brexit, de verkiezing van Trump, toenemende aanhang van de PVV; teleurstelling in de politiek, in de overheid, in het leven. Dagelijks kunnen we dat lezen: in de media, op Facebook; de hardheid van de woorden verwondert, terwijl het soms over schijnbaar futiele dingen gaat. Mensen horen vertellen dat het beter gaat met de economie, dat er meer kansen zijn. Sommigen vergelijken dat met hun eigen leven en herkennen het niet. Niet iedereen merkt en voelt die verbetering.

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar beleven de verandering van een tijdperk (woorden van Jan Rotmans, 2014). We zeggen dit al een tijdje, maar het lijkt afgelopen jaar steeds meer voelbaar. Het knarst, het schuurt. Zo'n verandering van een tijdperk gaat niet vanzelf. De samenleving, de economie en de machtsorde verandert met horten en stoten. Het vergt loslaten om het onbekende, het nieuwe toe te laten. Dat is door de geschiedenis heen nooit anders geweest. Nu we er zelf in zitten, voelen we dat er wel heel veel tegelijk verandert. Dat brengt onzekerheden met zich, angsten en soms ook boosheid.

Die emoties zijn passend, een gegeven. Niet iedereen voelt die; niet bij iedereen komen die emoties even heftig binnen. Maar ze zijn er. En daar kunnen we elkaar in helpen.

Het vreemde is, eigenlijk gaat het heel goed met de wereld: minder armoede, meer schoon water, meer vrijheid en gelijkheid en ondanks, de terreur die we ervaren, minder geweld en minder criminaliteit. Daarentegen: het milieu blijft onze serieuze aandacht vragen.

Ook in Landsmeer hebben we alle reden om te vieren. Het gaat goed met onze gemeenschap. Vooral dat is belangrijk te constateren. Want dat is wat we samen kunnen beïnvloeden; op onze eigen schaal kunnen we het verschil maken, het leven van anderen raken en zo ieder leven verbeteren; optimisme en vertrouwen teweeg brengen.

Enkele highlights van Landsmeer:
- 100 jaar droge voeten: we staken Waterwolf in brand gemaakt door kinderen groep 7 van de Augustinus; waterpeilbordjes die de hoogte van de Waterlandse Vloed aangeven zijn opgehangen; we genoten van het concert Amicitia in de tent op het raadhuisplein.
- De Eendracht (Koninklijke Erepenning) en Amicitia vierden hun 125 jarig bestaan.
- Het college vergaderde op locatie (u kunt ons nog altijd uitnodigen).
- De bouw in Luijendijk-Zuid nadert zijn einde.
- Vanaf 2016 worden muzieklessen gegeven op basisschool, dankzij Rotary, Amicitia en de gemeente Landsmeer.
- Er deden 10 mensen mee aan de cursus politiek actief.
- Cees Goede en Theo Alkemade ontvingen Koninklijke onderscheidingen voor hun langdurige inzet voor de Brandweer.
- Dames 1 Loon Lions werd Landskampioen.
- Burgemeester en politie startte met Pop-up spreekuur.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Astrid Nienhuis
Burgemeester Astrid Nienhuis

Vorig jaar sprak ik de hoop uit dat er meer participatie zou zijn. Nou, dat is gelukt. Enkele voorbeelden:
- Landsmeer staat in de top 10 met 28 Whatsapp-groepen voor de veiligheid en mede daardoor zijn de woninginbraakcijfers fors gedaald.
- De Woonvisie is tot stand gekomen met inzet van diverse professionals uit de gemeenschap.
- Via Geefomlandsmeer.nl hebben vele inwoners suggesties gedaan voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Een aantal hebben we al tot uitvoering gebracht lichtjes bijvoorbeeld de zebra's en reflectieblokken op de kade op het Zuideinde.
- Ook de jeugd krijgt ruimte om mee te beslissen: bij de totstandkoming van het speelplaatsenbeleid en in de Kindergemeenteraad.

We doen het in Landsmeer samen en we doen het samen ook anders. Wij veranderen, soms met vallen en opstaan.
Landsmeer is een geweldige plek om te wonen. Dat vinden wij niet alleen, maar is ook objectief vastgesteld: 13e plaats in het WOON-onderzoek 2015 van het CBS en 12e in het onderzoek van Elsevier 2016.

Dat hebben wij samen gedaan! Er is dus alle reden om optimistisch te zijn. Mijn wens voor 2017 is dan ook dan we ophouden met het gemopper en geklaag. Dat we niet verzanden in harde woorden en onnodig polariseren, maar we samen nadenken over oplossingen. Dat we zorgen voor elkaar, iets waar een kleinere gemeenschap als de onze juist goed in is. Dat we samen dromen. Want dan biedt dit nieuwe tijdperk volop kansen en uitdagingen voor en met elkaar.

Dat is mijn wens voor 2017, dat we begrip hebben voor elkaar, elkaar ondersteunen, optimisme uitstralen en de kansen grijpen die deze verandering van tijdperk biedt. Om Landsmeer een nog mooiere plek te maken!

Daar wil ik graag samen het glas op heffen!