gemeente Landsmeer | Ode aan de weidemolen, video over unieke molentjes in première

Nieuwsbericht Ode aan de weidemolen, video over unieke molentjes in première

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 16:05

Vanaf maandag 14 maart krijgen de weidemolens in Noord-Holland hun eigen '5 minutes of fame'. Die dag gaat de videoproductie 'Ode aan de Weidemolens' in première op de YouTube-kanalen van Bureau Toerisme Laag Holland en Marketing Zaanstreek..

Deze aandacht voor de weidemolen komt voort uit het thema 'Ode aan het landschap' van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC). Met dit thema besteden zij nationaal en internationaal aandacht aan hoe het landschap Nederland gevormd heeft en worden er unieke aspecten uitgelicht.

Unieke weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. De functie van de molens is tweeledig. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen in laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto. De weidenmolens malen het water ook op in drogere periode zodat de weilanden niet te nat, maar ook niet te droog worden. Ook in het Ilperveld, een prachtig veenweidegebied in Landsmeer kunt u de weidemolentjes bewonderen.

Verdiende promotie

Onze veenweidegebieden zijn bijzonder en de weidemolens zijn hier prominent aanwezig en heel belangrijk. Vanuit 'Ode aan het landschap' is leek het daarom vanzelfsprekend deze molens meer aandacht te geven. De promotievideo kwam tot stand door een samenwerking tussen de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad en de natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.