gemeente Landsmeer | Ode aan het Landschap Noord Holland

Nieuwsbericht Ode aan het Landschap Noord Holland

Gepubliceerd op: 28 april 2021 12:15

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot het themajaar Ode aan het Landschap. De provincie Noord-Holland werkt samen met partners om meer kennis, aandacht en waardering te genereren voor het bijzondere landschap in Noord-Holland. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in dit prachtige gebied. Zo zijn er bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes uitgestippeld door dit bijzondere landschap, dat kunstenaars als Claude Monet en Jan Toorop heeft geïnspireerd. Met de fietsroute 'Ode aan het schilderachtige Laag Hollands landschap' fietst u langs al die idyllische plekjes, waar mooie plaatjes gegarandeerd zijn.

Het geheim genootschap van 21 fluisterende molens
Een van de topprojecten van Ode aan het Landschap in Noord Holland is 'het geheim genootschap van 21 fluisterende molens', die op 8 mei van start gaat. Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots in onze cultuurhistorie. Daarom is er nu een molenroute ontwikkeld voor op uw telefoon. Tijdens die route kunt u een podcast beluisteren met verhalen uit het heden en verleden en krijgt u vergezichten over de toekomst van de provincie. U hoeft niet alleen te reizen: in de podcast reist Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver) met u mee. Daarnaast kunt u ook zelf aan de slag. Als u de molens bezoekt kunt u een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molens u bezoekt hoe hoger uw score is.

Twiskemolen in Landsmeer
De Twiskemolen in Landsmeer maakt deel uit van 'het geheim genootschap van 21 fluisterende molens'. Molenaarsechtpaar Marijke en Marcel mogen de Twiskemolen, het erf en de biotoop voor langere tijd beheren. Dat doen ze zo deskundig als mogelijk en met veel passie. Toch zijn ze slechts passanten in de bijna 500 jaar oude geschiedenis van deze poldermolen. Er dient zich een moment aan dat ook zij het beheer gaan overdragen aan een nieuwe jonge generatie. Voor de verdere ontwikkeling en het langdurig behoud van het cultuurhistorische erf en de bijzondere molenbiotoop lijkt een stichting de juiste vorm te zijn. Met de Stichting vrienden van de Twiskemolen, erf en biotoop kan een langetermijnvisie meer stabiliteit geven aan het behoud van het bijzondere erf en de biotoop. In handen van een stichting met specifieke doelstellingen verwacht het bestuur dat nog vele generaties kunnen genieten van dit bijzondere stukje cultureel erfgoed tussen Landsmeer en Oostzaan.

Meer informatie
- Ode aan het Landschap
- Fiets- en wandelroutes
- Het geheim genootschap van 21 fluisterende molens
- Stichting vrienden van de Twiskemolen, erf en biotoop
- Bureau Toerisme Laag Holland, de promotieorganisatie van de regio, heeft in het kader van het themajaar een uitgebreid verhaal ontwikkeld met relevante informatie en bijzondere weetjes over dit gebied.