gemeente Landsmeer | Open Monumentendag Landsmeer 8 september 2018

Nieuwsbericht Open Monumentendag Landsmeer 8 september 2018

Gepubliceerd op: 28 augustus 2018 11:40

Op zaterdag 8 september organiseert de Monumentencommissie weer de Open Monumentendag Landsmeer. Op deze dag viert de gemeente Landsmeer de rijke geschiedenis van het dorp door een aantal belangrijke historische gebouwen en monumenten gratis voor publiek open te stellen. Met het thema 'Van de kip en het ei' sluit Landsmeer aan bij het landelijke thema van dit jaar 'In Europa'.

Landsmeer wereldberoemd vanwege de eieren
Waar Aalsmeer synoniem is voor bloemen, Gouda voor kaas en Volendam voor visserij, zo was Landsmeer rond 1900-1930 wereldberoemd vanwege zijn eieren. Met bijna 50 miljoen eieren, die per jaar naar het buitenland werden geëxporteerd, was het de grootste eierhandel van Nederland. Maar liefst driekwart van de Landsmeerse bevolking werkte in de pluimveehouderij en de eierhandel. De welvaart die dit het dorp bracht, is tot op de dag van vandaag af te lezen aan de vele woonhuizen die rond 1900 in kleurrijke bakstenen werden gebouwd. Op 8 september krijgt u de kans om enkele van deze oude eierpakhuizen te bekijken en zo kennis te maken met deze bijzondere geschiedenis van het dorp.

Eierpakhuizen
De bekendste en oudste eierpakhuizen van Landsmeer zijn natuurlijk pakhuis De Eierkorf (restaurant "Juffrouw Tok Tok") en het naastgelegen pakhuis De Papegaai (restaurant "Los Angus") aan het Zuideinde 46 en 48. Beide zijn een fraai voorbeeld van de Waterlandse houtbouw. De eierkorf aan de voorgevel, die geplaatst is in het wapen van de familie Goede, verwijst nog naar de oude functie.

Een eindje verderop, aan de Dorpsstraat 53a en Van Beekstraat 36, staan twee modernere eierpakhuizen uit respectievelijk 1917 en 1915. Bijzonder van beide pakhuizen is dat de oorspronkelijke eierputten hier nog te zien zijn. Dit was de manier om eieren langer goed te houden voor de uitvinding van grote koelcellen. De eieren werden met duizenden tegelijk in een gemetselde bak met kalkwater in de grond gestopt, afgesloten met een deksel. Het verhaal gaat dat het een Landsmeerder was die deze manier van conserveren ontdekt heeft! Voor de beschuit- en biscuitproductie in de Zaanstreek, maar ook voor de bakkers in Amsterdam, waren deze voorraden eieren van groot belang. Veel bedrijven "sponsorden" zelfs hun eigen eierput.

Eierhandel anno nu
Naast deze historische gebouwen kan ook kennis gemaakt worden met de eierhandel anno 2018. Op deze Open Monumentendag zal het eipoederbedrijf Adriaan Goede BV aan de Scheepsbouwersweg 3 zijn deuren openen voor belangstellenden. Van de honderden eierboeren die Landsmeer ooit gekend heeft, is dit familiebedrijf het enige dat nog bestaat. Vier generaties lang, al sinds 1895, zit de familie "in de eieren". Vandaag de dag worden er dagelijks nog altijd bijna 2 miljoen eieren per dag verwerkt.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft de familie een foto expositie ingericht met foto's uit eigen archief over de geschiedenis van de eierhandel in Landsmeer.

Buiten op het parkeerterrein van het bedrijf wordt een grote luchtfoto van Landsmeer uitgespreid waarop u kunt ontdekken waar ooit nog meer eierpakhuizen hebben gestaan.

Open Monumentendag Klassendag
Op vrijdag 7 september zullen circa 80 kinderen van twee basisscholen deelnemen aan de Open Monumentendag Klassendag. Zij zullen een oud eierpakhuis en de eipoederfabriek van Adriaan Goede BV bezoeken.

Twiskemolen
Ook kunt u de Twiskemolen bezoeken. In 2016 werd deze molen getroffen door een zware windhoos waarbij de roeden en de kap volledig verwoest zijn. Een professionele molenmaker kwam er aan te pas om de molen weer in volle glorie te herstellen. Na een restauratie van ruim een half jaar draait de molen vanaf mei afgelopen jaar weer en kon de eeuwenoude traditie van het bemalen van de polder op windkracht hervat worden. U bent van harte welkom om de molen te bezichtigen en rondgeleid te worden door de molenaar.

Opening Open Monumentendag
De opening van de Open Monumentendag vindt plaats van 11.00 tot 11.45 uur in De Eierkorf / restaurant "Juffrouw Tok Tok" aan het Zuideinde 48. U bent van harte welkom.

Daar en in de andere opengestelde panden (12.00-17.00 uur) kunt u gratis het infomatieboekje krijgen:

Eierpakhuis – Dorpsstraat 53a

De Eierkorf – Zuideinde 48

Adriaan Goede BV – Scheepsbouwersweg 3

Twiskemolen – Het Luijendijkje 3

U kunt het informatieboekje ook hier downloaden.

Poster Monumentendag