gemeente Landsmeer | Peiling gemeenteraadsverkiezingen: Verwachte opkomst 61%. Helft van de Landsmeerse stemmers heeft nog geen keuze gemaakt; GroenLinks, VVD en D66 meest populair

Nieuwsbericht Peiling gemeenteraadsverkiezingen: Verwachte opkomst 61%. Helft van de Landsmeerse stemmers heeft nog geen keuze gemaakt; GroenLinks, VVD en D66 meest populair

Gepubliceerd op: 14 maart 2018 10:40

Op woensdag 21 maart a.s. vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In opdracht van de gemeente Landsmeer heeft onderzoekbureau Motivaction een peiling gehouden onder de inwoners over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Het volledige onderzoeksrapport leest u hier

Opkomst: 61%

Uit het onderzoek blijkt dat 61% van de stemgerechtigden hun stem uit gaan brengen. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet nog niet waarop hij/zij gaat stemmen.

Aan kop: Groen Links, VVD en D66

Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen in Landsmeer zeven partijen mee, te weten: D66, VVD, Positief Landsmeer, PvdA, CDA, Lokaal Landsmeer (voorheen Lijst Maja van Campen) en (nieuw) GroenLinks. Bij de helft van de ondervraagden die wel weten waarop zij gaan stemmen, zijn GroenLinks en VVD het populairst, op de voet gevolgd door D66.

Burgemeester: "Ga stemmen, maar gebruik van uw stemrecht. U bepaalt welke richting Landsmeer op gaat"

Burgemeester Anne Lize van der Stoel roept iedereen op om te gaan stemmen. "Deze verkiezingen gaan echt ergens over. Eens in de vier jaar heeft u het recht om te stemmen voor de gemeenteraad en bepaalt ú welke richting Landsmeer opgaat. Een hoge opkomst van stemmers naar de stembus  geeft de gemeenteraad een breder draagvlak en worteling in Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. Een enorm belangrijk moment dus op 21 maart. Dus ga stemmen, uw goed recht!"

Kompas meest geraadpleegd

Om tot een keuze te komen blijkt dat inwoners vooral het Kompas lezen en onder meer de verkiezingsprogramma's er op naslaan. Bij het maken van een keuze laat slechts 1 op de 8 inwoners zich mede leiden door de inhoudelijke standpunten van de partijen. Of partijen opkomen voor de belangen van Landsmeer is voor 10 procent reden om voor een partij te kiezen.

Activiteiten tot aan de verkiezingen

Voor de inwoners die nog niet weten waarop zij gaan stemmen, is er tot 21 maart nog voldoende gelegenheid om tot een keuze te komen. Maandagavond 19 maart om 20:00 uur vindt het laatste verkiezingsdebat van de Lokale Omroep Landsmeer (LOL) plaats in Sportcafé De Remise (ICL). Dit debat zendt de LOL live uit op tv en op internet. Inwoners die nog graag in gesprek gaan met de lokale partijen, treffen deze aan tijdens de weekmarkt op vrijdag 16 maart. Hier vindt u de Stemkijker. In een reeks korte video's leggen de lijsttrekkers in heldere taal uit wat zij van vinden van belangrijke onderwerpen voor Landsmeer. Tenslotte vindt u hier alle verkiezingsprogramma's voor degenen die liever de standpunten van de partijen lezen.