gemeente Landsmeer | Piek verkeersongelukken brugklassers na de zomer

Nieuwsbericht Piek verkeersongelukken brugklassers na de zomer

Gepubliceerd op: 10 juli 2018 09:00

Gaat uw kind na de zomervakantie voor het eerst naar het voortgezet onderwijs? Dan breekt er waarschijnlijk een spannende tijd aan! Uw kind moet wennen aan een nieuwe nog onbekende route en onbekende verkeerssituaties. Verder moeten automobilisten na de rustige zomervakantie weer wennen aan fietsende scholieren. Helaas leidt dit direct na de zomervakantie tot een piek in het aantal verkeersongelukken onder brugklassers. Daarom is het belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk voorbereidt.

Route oefenen

Kent u de meest veilige route vanaf uw huis naar de nieuwe school en terug? Stippel deze uit en fiets deze route een paar keer samen met uw kind.Geef tijdens de fietsrit heldere aanwijzingen en wijs op mogelijke gevaren.

Dode hoek

Wijs uw kind op het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens, bussen en bestelbusjes. Blijf er ruim en rechts achter en hou meer dan drie meter afstand.

Openbaar vervoer

Gaat uw kind met het openbaar vervoer naar school? Ook dan is het aan te raden een keer samen het traject te rijden. Denk hierbij ook aan de looproutes van en naar de haltes, het overstappen en veilig gedrag bij de halte.

Smartphone

Gebruik geen smartphone en muziek in het verkeer. Dat leidt af waardoor ongelukken kunnen ontstaan.

Veilige fiets

Zorg voor een veilige fiets en controleer deze regelmatig.

Gemeente Landsmeer helpt ook mee

In september start de gemeente Landsmeer weer met de campagne De scholen zijn weer begonnen! Tijdens deze campagne attenderen we de weggebruikers erop dat er weer veel schoolkinderen op de weg zijn na een rustige zomervakantie. Dat doen we  met borden en span­doeken langs de weg.

Veilige fiets

1: Er zit een bel op de fiets en die is ook goed te horen.

2: Het stuur zit goed vast; er zit geen enkele speling in. Het stuur staat minstens even hoog als het zadel.

3: De handvatten zitten goed vast, dus ze kunnen niet schuiven.

4: De remmen (terugtraprem en handrem) werken goed. De remkabels zijn goed vastgezet aan het frame.

5: De remblokjes zijn niet versleten: het profiel is nog te zien.

6: De banden zijn goed, hebben nog genoeg profiel en zijn hard opgepompt. Op de band is een reflecterend lint aanwezig of er zijn in de spaken twee reflectoren aangebracht.

7: De spaken zijn allemaal aanwezig en zijn strak gespannen.

8: De trappers zijn voldoende stroef en hebben allebei twee gele reflectoren.

9: De ketting is gesmeerd en heeft een kleine speling.

10: Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets.

11: Het zadel staat op passende hoogte en zit goed vast.

Verlichting A: De voorlamp werkt goed, zit stevig aan de fiets vast, geeft wit of geel licht en knippert niet.

B: De achterlamp werkt goed, zit stevig aan de fiets vast, geeft rood licht en knippert niet! Regels voor losse lampjes: Voor: wit of geel licht. Achter: rood licht. De losse lampjes mogen alleen op de hoogte van het bovenlichaam gedragen worden, mag ook aan kleding of tas. MAAR: losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen. Losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en niet te veel bewegen.