gemeente Landsmeer | Plaatsing Stolpersteine ter ere van twee verzetshelden uit Landsmeer

Nieuwsbericht Plaatsing Stolpersteine ter ere van twee verzetshelden uit Landsmeer

Gepubliceerd op: 06 november 2023 14:00

Vandaag, maandag 6 november om 13.00 uur zijn twee Stolpersteine (struikelstenen) in de stoep geplaatst voor de Van Beekstraat 8 in Landsmeer. Dit gebeurde ter herdenking van de twee verzetsstrijders Simon en Jan Goede die vroeger op dit adres hebben gewoond. Simon Goede overleed op 24 juni 1945 in het concentratiekamp Ravensbrück. Jan Goede werd gedood tijdens de beruchte schietpartij op de Dam in Amsterdam op 7 mei 1945. Initiatiefnemer voor de gedenkstenen is oud-Landsmeerder Pieter Simon Goede, neef van Simon en kleinzoon van Jan. Het is de eerste keer dat er Stolpersteine worden geplaatst in de gemeente Landsmeer.

Stolpersteine

Door middel van Stolpersteine krijgen slachtoffers een belangrijke plek in het hier en nu. Het plaatsen van de stenen gebeurt handmatig door medewerkers van de gemeente in het bijzijn van nabestaanden van de slachtoffers en een medewerker van de Stichting Stolpersteine. Tijdens een kleine ceremonie heeft burgemeester Léon de Lange kort gesproken en bloemen gelegd.

Wat zijn Stolpersteine?

Het project "Stolpersteine" is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Door het maken van gedenkstenen van 10x10x10 cm groot die geplaatst worden in de straat, wil hij de herinnering levend houden aan mensen die tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog slachtoffer zijn geworden van het nationaalsocialisme. De Stolpersteine zijn gemaakt van beton met een plaatje van messing. Op elke steen is een individuele inscriptie geslagen met de naam van het slachtoffer. De Stolpersteine worden in de grond geplaatst, midden op de stoep, voor de laatste woning waar het slachtoffer in vrijheid heeft gewoond. In veel Europese landen zijn Stolpersteine geplaatst en iedereen kan een Stolperstein aanvragen. Meer informatie: www.stichting-stolpersteine.nl.

Stoplersteine van Beekstraat