gemeente Landsmeer | Raad Landsmeer start procedure kroonbenoeming burgemeester

Nieuwsbericht Raad Landsmeer start procedure kroonbenoeming burgemeester

Gepubliceerd op: 30 juni 2020 20:10

De gemeenteraad van Landsmeer start op 1 juli 2020 de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. Op dit moment is burgemeester D.D. (Dennis) Straat de waarnemend burgemeester van Landsmeer. Het besluit van de gemeente Waterland op 27 februari 2020 om zelfstandig te blijven ligt ten grondslag aan dit gezamenlijke besluit van Landsmeer en de Provincie Noord-Holland. De tijd die nodig is om tot een bestuurlijke fusie te komen zal zeker nog zes jaar zijn. Dit is gelijk aan het aantal jaren dat een kroonbenoemde burgemeester wordt aangesteld. Daarmee is er geen reden om uitsluitend een waarnemend burgemeester aan te stellen door de provincie. Een kroonbenoeming op voorstel van de gemeenteraad past meer in de lijn dat gemeenten zelf een burgemeester voorstellen aan de Kroon.

Proces kroonbenoeming
Het proces van de kroonbenoeming wordt deze zomer verder uitgewerkt door de gemeenteraad van Landsmeer. Vanaf juli 2020 wordt eerst het profiel van de nieuwe burgemeester door de raad voorbereid. Het streven van de gemeenteraad is dat op 22 september 2020 dit profiel vast wordt gesteld in de raadsvergadering, waarna de vacature voor burgemeester wordt opengesteld. De raad streeft er naar om in het begin van het tweede kwartaal van 2021 de nieuwe burgemeester te verwelkomen in de gemeente Landsmeer.

Bestuurlijke Toekomst
De gemeente Landsmeer verkent al een aantal jaar de mogelijkheden om tot een bestuurlijke fusie met buurgemeenten te komen. In eerste instantie met de gemeente Waterland en, zo mogelijk, ook met de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Ook met een kroonbenoemde burgemeester blijft een bestuurlijke fusie met buurgemeenten het streven van de gemeente Landsmeer voor de toekomst.

Logo raad slide