gemeente Landsmeer | Schrijf mee met B&W Landsmeer voor Amnesty International op 10 december

Nieuwsbericht Schrijf mee met B&W Landsmeer voor Amnesty International op 10 december

Gepubliceerd op: 06 december 2019 15:00

Op 10 December is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor mensen die onrecht zijn aangedaan. Amnesty International besteedt tijdens de Write for Rights 2019 speciale aandacht aan kinderen en jongeren. Ook Landsmeer doet dit jaar mee. Het gemeentehuis wordt op 10 december van 13.00 uur beschikbaar gesteld voor de actie.

Schrijft u ook mee met burgemeester Dennis Straat en wethouders Mandy Elfferich en Richard Quakernaat vanaf 13.00 uur?

 Write for Rights poster

Amnesty International voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. In heel Nederland wordt op 10 december geschreven voor deze jongeren.
In Landsmeer is dat in het Gemeentehuis van 13.00 tot 16.00 uur, onder begeleiding van medewerkers van Anmesty International.

Write for Rights 2019
In heel Nederland wordt geschreven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online, om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht zijn aangedaan te steunen.
Ook in Landsmeer wordt op 10 december volop geschreven. In het gemeentehuis -Raadhuisplein 1- is iedereen van 13:00 tot 16:00 uur van harte welkom om in actie te komen. Samen met burgemeester kan iedereen een brief schrijven. Er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar.

Moses Akatugba uit Nigeria
Op woensdag 20 november – de Internationale Dag van de Rechten van het Kind – was de officiële start van Write for Rights 2019. In dat kader kwam de Nigeriaanse Moses Akatugba naar Nederland. In 2005 werd de toen 16-jarige Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangengezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam uiteindelijk in 2015 vrij. Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij:

Write for Rights logo

"Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me in te gaan zetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal."

Write for Rights heeft effect
Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran. Schrijf daarom mee, en help de levens van deze jongeren te veranderen.

Meer informatie

Bekijk successen van eerdere Write for Rights.
Lees meer over de zaken en waarom Amnesty iedereen oproept om voor hen in actie te komen.