gemeente Landsmeer | Start campagne 'Ik zit klem' voor meer bewustwording van huiselijk geweld

Nieuwsbericht Start campagne 'Ik zit klem' voor meer bewustwording van huiselijk geweld

Gepubliceerd op: 12 mei 2021 15:15

Acht gemeenten uit Zaanstreek – Waterland trekken samen op met een publiekscampagne over huiselijk geweld. Ze vragen daarmee aandacht voor alledaagse situaties waarin mensen klem zitten en daardoor steeds minder controle hebben over hun eigen leven. Problemen of spanningen in huiselijke kring komen veel voor in de regio. Inwoners beseffen onvoldoende hoeveel impact dat heeft in gezinnen. Om signalen te kunnen herkennen, starten gemeenten en GGD/Veilig Thuis in samenwerking met Open de Voordeur op 15 mei met voorlichting in de vorm van waargebeurde verhalen om de stem van slachtoffers, plegers en omstanders te laten horen.

Actieplan
Het regionaal actieplan Geweld hoort nergens thuis beschrijft de situatie in onze regio en komt met een gerichte aanpak. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal incidenten en misdrijven van huiselijk geweld in Zaanstreek-Waterland nog steeds toeneemt. Ook het aantal meldingen bij Veilig Thuis neemt jaarlijks toe. Door de coronamaatregelen moeten mensen nu vaker thuis blijven. Spanningen kunnen daarom verder oplopen. Dit maakt het nog belangrijker om nu in actie te komen.

Verhalen
Alledaagse situaties staan centraal in de verhalen van ervaringsdeskundigen. Het gaat om vrijwilligers van Open de Voordeur en RCO de Hoofdzaak. Zowel slachtoffers als een pleger delen wat ze doormaakten. Ook een omstander vertelt zijn verhaal en hoopt daarmee anderen te helpen.

Boodschap
Ervaringsdeskundigen hebben een boodschap voor inwoners van regio Zaanstreek – Waterland: "Weet dat problematische situaties in alle lagen van de samenleving voorkomen. Oordeel daar als omstander niet over.
Kijk naar elkaar om en toon interesse in elkaars leven. Voelt iets niet pluis? Stel dan vragen over de feiten. Bijvoorbeeld over wat je hoort of hebt gezien. Vraag door en toon interesse. Besef dat het ogenschijnlijk kleinste gesprekje een wereld van verschil kan betekenen voor iemand die klem zit. Het extra steuntje in de rug.

Praten helpt
Aan mensen die zelf in een lastige situatie zitten, willen ervaringsdeskundigen vooral duidelijk maken dat, om het taboe en de schaamte te doorbreken, erover praten echt helpt. Het duurt vaak lang voor je beseft dat je situatie niet normaal is en hulp nodig is. Iemand in je omgeving kan de brug zijn om tot inzichten te komen. Vaak begint dat met de vraag: Hoe is dit voor jou?
Hun tips: Je hoeft het niet alleen op te lossen. Probeer in contact te blijven met mensen die je vertrouwt. Een buurvrouw, vriend, een welzijnswerker of bijvoorbeeld je huisarts. En vooral: Kies zelf wie je in je leven toelaat.

Meer weten
Elke gemeente publiceert de verhalen vanaf 15 mei op de website. Via de social mediakanalen komen de voorbeelden ook voorbij. De Dag van het gezin is bewust gekozen als aftrap. Juist op deze dag willen de initiatiefnemers een signaal afgeven dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen in een gelukkige thuissituatie zitten. Zowel volwassenen als ouderen én kinderen kunnen klem zitten.