gemeente Landsmeer | Update Vogelgriep (11-11-2016): Per direct ophokplicht in het hele land

Nieuwsbericht Update Vogelgriep (11-11-2016): Per direct ophokplicht in het hele land

Gepubliceerd op: 11 november 2016 13:30

UPDATE ( 11-11-2016)

Aanvullend op het bericht van gister dat er vogelgriep is aangetroffen en er een ophokplicht is voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten.

Is er nu de volgende maatregel genomen:

Een afscherm- en ophokplicht voor houders die gevogelte om andere redenen dan commercieel houden, zoals bijv; hobbymatige redenen. Hieronder vallen ook kinderboerderijen, duivenhouders en dergelijke.


 

Ophokplicht
Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. In de gemeente Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Het waren futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Die dieren worden nu verder onderzocht.

Meld kadavers bij de gemeente
Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten. Laat de dode vogels dus liggen, maar meldt uw vondst bij de gemeente.

Voor meer informatie kunt u kijken op:
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/11/09/ophokplicht-voor-commercieel-gehouden-vogels