gemeente Landsmeer | Veilig vuurwerk afsteken

Nieuwsbericht Veilig vuurwerk afsteken

Gepubliceerd op: 24 december 2018 09:25

Het is traditie dat we het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk. Volgens een landelijk geldende regeling mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december van 's avonds 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Kijk voor informatie over het veilig afsteken van vuurwerk op http://www.4vuurwerkveilig.nl. Het is van belang om uitermate zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met vuurwerk. Helaas gebeuren er ieder jaar weer ongelukken, ontstaat er schade, raken mensen of huisdieren gewond of overlijden zelfs. Behalve aandacht voor uw eigen welzijn en gezondheid, is het ook van belang om rekening te houden met buren en omstanders.

We zetten de regels voor het kopen en afsteken van vuurwerk op een rij.
• Je mag alleen vuurwerk kopen dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet.
• Officiële verkooppunten zijn open op 29, 30 en 31 december. Valt een van de verkoopdagen (29, 30 en 31 december) op een zondag? Dan mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december.
• Je mag maximaal vijfentwintig kilo vuurwerk in bezit hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.
• Je moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat vanaf welke leeftijd het vuurwerk gekocht mag worden.
• Vanaf de jaarwisseling 2018/2019 is het verplicht om een lanceerstandaard te hebben voor het veilig afsteken van vuurpijlen. Voor informatie hierover kun je terecht op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.

Vuurwerkveilig