gemeente Landsmeer | Voorkom fraude met een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument.

Nieuwsbericht Voorkom fraude met een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument.

Gepubliceerd op: 01 februari 2016 11:00

Voorkom fraude met een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument.

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoon abonnement afsluit of op vakantie bij een hotel of appartement.

Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegen gaan door nooit zomaar uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument af te geven.

Geeft u een kopie af?

U kunt misbruik voorkomen door op de kopie te schrijven:

1. dat het een kopie is;

2. aan welk bedrijf u de kopie geeft

3. de datum waarop u de kopie afgeeft.

4. streep uw burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bank of zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering.

KopieID app

Om uw identiteitsbewijs gemakkelijk en veilig met uw smartphone te kopiëren heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de KopieID app ontwikkeld.

Wanneer u met de app een foto maakt van uw identiteitsdocument dan wijst de app u op hoe u misbruik kunt voorkomen en kan er een watermerk over uw kopie worden gezet met daarin de datum en het doel van de kopie. De app kunt u downloaden in de App store, Play store of Windows phone store.

Voor meer informatie kunt u kijken op rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

ID kopie