gemeente Landsmeer | Wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet

Nieuwsbericht Wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet

Gepubliceerd op: 16 november 2021 08:40

Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp. Per 1 januari 2022 wijzigt het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet). Er komen dan andere regels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp. Jeugdigen die nu jeugdhulp hebben, blijven dit gewoon houden De jeugdhulp die uw (pleeg)kind ontvangt, verandert niet in 2022.

Voor een klein aantal jeugdigen wordt een andere gemeente verantwoordelijk

Voor de meeste jeugdigen blijven wij als gemeente Landsmeer de jeugdhulp betalen. Voor een klein aantal jeugdigen wordt per 1 januari een andere gemeente (financieel) verantwoordelijk. Als voor uw (pleeg)kind een andere gemeente verantwoordelijk wordt, laten wij dit voor het einde van het jaar persoonlijk aan u of aan uw (pleeg)kind weten. U ontvangt dan een brief met informatie over de nieuwe gemeente. Daarnaast zullen wij zorgen voor een zorgvuldige overdracht.

Wat verandert er precies voor mijn (pleeg)kind door deze wetswijziging?

Als een andere gemeente per 1 januari 2022 verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp, krijgt uw (pleeg)kind een nieuwe contactpersoon bij die gemeente. Als dit voor uw kind geldt, dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd voor het einde van dit jaar. Het eventuele dossier wordt met veel aandacht overgedragen aan uw contactpersoon van de nieuwe gemeente.
Als uw (pleeg)kind na 1 januari 2022 nieuwe ondersteuning nodig heeft, meld dit dan bij de nieuwe gemeente die in de brief vermeld staat. Als de ondersteuning afloopt, wordt door hen gekeken naar het mogelijke vervolg van de hulp.