gemeente Landsmeer | Zelfstandigen in Landsmeer vragen massaal om financiële steun door coronacrisis

Nieuwsbericht Zelfstandigen in Landsmeer vragen massaal om financiële steun door coronacrisis

Gepubliceerd op: 07 april 2020 14:15


Ruim 360 Tozo aanvragen in Landsmeer

Duizenden ondernemers in Noord-Holland hebben inmiddels een aanvraag gedaan voor de extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers. Zo ook in Landsmeer, waar veel zelfstandigen zijn gevestigd. Volgens wethouder Mandy Elfferich hebben zich ruim 360 ondernemers aangemeld, gemeten op 6 april, voor de regeling bij de gemeente.

Elfferich: "Dit soort aantallen zijn we niet gewend, normaal betreft dit enkele mensen per jaar." Halte Werk voert deze regeling, Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), voor de gemeente Landsmeer uit. Zij doet dit ook voor elf andere gemeenten in de provincie, waaronder Alkmaar, Waterland en Purmerend. Vorige week zijn de eerste betalingen de deur uit gegaan."

De regeling houdt in dat ondernemers van wie de inkomsten zijn wegegevallen door het coronavirus bij de gemeente financiële bijstand kunnen aanvragen. De hoogte is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie, variërend tussen de 1000 euro tot 1500 euro netto per maand. De uitkering is een gift, geldt voor drie maanden en er wordt niet getoetst op de levensvatbaarheid van het bedrijf of het inkomen van een partner.
Zelfstandig ondernemers kunnen een aanvraag Tozo indienen bij Halte Werk, via de website www.haltewerk.nl. Telefonisch is Halte Werk bereikbaar via het telefoonnummer 14 072 ('kies Alkmaar').

Rijksmaatregelen voor ondernemers op een rij

Naast de gemeentelijke maatregelen heeft het Rijk ook tot een aantal maatregelen besloten. Samen met de gemeenten heeft het rijk de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) ingesteld. Daarnaast hebben diverse ministeries regels verruimde, versoepeld of ingesteld. Het gaat om het instellen van de regeling tegemoetkoming loonkosten (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud), de versoepeling van uitstel van betaling belasting en verlaging boetes, de verruiming van de regeling Garantie Ondernemersfinanciering, rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits, een tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven en de TOGS-regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19.

Alle landelijke en lokale regelingen kunnen ondernemers hier vinden. Deze pagina houdt de gemeente dagelijks bij.