gemeente Landsmeer | Oekraïne, meest gestelde vragen

Artikel Oekraïne, meest gestelde vragen

De Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland ondersteunt bij de opvang van 2.000 Oekraïense vluchtelingen in de regio. Samen met onder andere de gemeenten kijken we waar binnen onze regio opvang mogelijk is. Daarnaast kijken we ook naar de inzet van particulieren: mensen die zelf een woonruimte beschikbaar hebben om vluchtelingen (tijdelijk) op te vangen en proberen we deze mensen in kaart te brengen in samenwerking met de gemeenten in de regio zodat we de ondersteuning kunnen geven die nodig is. In de regio is er ook een crisisnoodopvanglocatie gerealiseerd in de sporthal van Wormerland. Deze sporthal is een opvang waar mensen even terecht kunnen voor de eerste opvang waarna ze zo snel mogelijk naar geschikte opvang kunnen worden overgebracht binnen en buiten de regio.

Communcatiekaart

Communicatiekaart

Als je stress hebt, veel denkt en niet slaapt

Lees hier meer.

Registeren bij gemeenten als mensen aankomen en/of opgevangen worden door inwoners

Crisisnoodopvang: In de regio Zaanstreek Waterland is een centrale crisisnoodopvang ingericht in de sporthal van Wormerland. Hier is de eerste opvang en worden mensen geregistreerd met behulp van een digitaal formulier. Vanuit de centrale opvang wordt er regionaal en interregionaal gekeken naar geschikte opvang voor langere tijd.
Particuliere opvang: Gemeenten proberen nu in kaart te krijgen wie er vluchtelingen hebben opgevangen in eigen huis en zorgen dat deze mensen geregistreerd worden en ondersteuning kunnen krijgen. Het is belangrijk om alle mensen die ondergebracht zijn bij mensen thuis te registreren zodat hulp kan worden gegeven.

Waarom opvang in de regio?

Het Rijk heeft aan alle Veiligheidsregio's in Nederland (25) verzocht om opvang voor te bereiden voor in eerste instantie 1.000 vluchtelingen en 1.000 additioneel. Dit als aanvulling op de 2.000 opvangplaatsen die er reeds zijn in Ede, Amsterdam, Den Haag en Zaanstad.

Hoelang moet ik de woning beschikbaar stellen?

U kunt zelf aangeven hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

In eerste instantie wordt rekening gehouden met 25.000 vluchtelingen, waarvan er 1.000 in de regio Zaanstreek Waterland worden opgevangen. Alle regio's bereiden zich voor op 2.000 opvangplaatsen.

Naar wat voor opvang is de gemeente vooral op zoek?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimten is welkom (Airbnb-locaties en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven.

Worden de woonruimten bij mensen thuis gecheckt?

We doen er alles aan om Oekraïense vluchtelingen veilig op te vangen. We zijn hiervoor in gesprek met externe partners die daar ervaring mee hebben, zoals takecarebnb

Is de opvang bij particulieren tijdelijk of voor lange tijd?

De opvang bij particulieren is in eerste instantie noodopvang. Het liefst ontvangt de gemeente aanbod van zelfstandige woonruimten (Airbnb-locaties, vakantiewoningen), zodat vluchtelingen er ook wat langer kan blijven, als dat nodig is.

Hoe wordt besloten bij welk adres er opvang wordt ondergebracht?

We doen er alles aan om Oekraïense vluchtelingen veilig op te vangen en een goede match te maken. Hiervoor gaan we in gesprek met externe partners die daar ervaring mee hebben, zoals Takecarebnb.

Wat als je zelf niet thuis bent, geef je dan de sleutel van je huis?

Kijk op de site van www.takecarebnb.nl voor handige tips over het opvangen van vluchtelingen in huis.

Mag er ook voorkeur worden uitgesproken voor opvang of wordt er toegewezen?

We doen er alles aan om Oekraïense vluchtelingen veilig op te vangen en een goede match te maken. Hiervoor gaan we in gesprek met externe partners die daar ervaring mee hebben, zoals Takecarebnb.

Kan ik als dat nodig is eerder stoppen met opvang?

De opvang bij mensen thuis is op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Kijk op de site van www.takecarebnb.nl voor handige tips over het opvangen van vluchtelingen in huis.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik vluchtelingen thuis opvang?

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de opvang of maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?

Er is een regeling voor vluchtelingen uit Oekraïne die de kosten van hun medische zorg dekt. De zorgverlener kan de kosten declareren.

Moet de woning aan eisen voldoen?

We hebben het liefst aanbod van zelfstandige woonruimten, zodat vluchtelingen met voldoende privacy wat langer kunnen blijven.

Ik kan zelf geen opvang aanbieden maar wil graag op een andere manier helpen, waar moet ik zijn?

Kijk op de website van uw gemeente of landelijke hulporganisaties waar u initiatieven kunt melden. www.nederlandvoorvluchtelingen.nl wordt nu ingericht als het centrale info platform.

Is er een financiele steun/bijdrage vanuit de gemeente voor inwoners die naar Polen gaan om daar te helpen?

Als hier meer over bekend is, zullen we dit delen.

Worden de vluchtelingen gescreend voordat zij naar particuliere opvang gaan?

Als mensen zich hebben aangemeld bij een bureau zoals bijv. Takecarebnb is er een inschrijfprocedure. Op dit moment brengen de gemeenten de gastgezinnen in kaart.

www.takecarebnb.nl 
*Als je je hebt aangemeld bij Takecarebnb zorgen wij voor een matchmaker. De matchmaker neemt contact met je op, nodigt je uit voor een intakegesprek en vult samen met jou het intakeformulier aan. Zo kunnen we je persoonlijke situatie, je voorkeuren en je verwachtingen in beeld brengen.

Komt er vanuit de gemeente hulp voor vluchtelingen/particulieren die opvangen voor bijvoorbeeld inschrijvingen; school, verzekeringen etc?

Als hier meer over bekend is, zullen we dit delen.