gemeente Landsmeer | Oekraïne Medische hulp

Artikel Oekraïne Medische hulp

Voor medische zorg kunt u een afspraak maken bij een zorgverlener (zoals de huisarts, tandarts of spoedeisende hulp). Uw locatiebegeleider of gastgezin kan u de weg wijzen. Bekijk op www.refugeehelp.nl/gezondheidszorg hoe de gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd, ook als u een tolk nodig hebt.

Vergoeding

De zorgverlener kan de kosten deels of geheel declareren volgens de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) of volgens de Subsidieregeling Medisch Noodzakelijke Zorg Onverzekerden. Meer informatie daarover vindt u op www.refugeehelp.nl/zorgvergoedingen en op www.zorgverzekeringslijn.nl 

Huisartsen in Landsmeer

Overleg met de locatiebegeleider bij welke huisarts u zich kunt melden. Op deze wijze zorgen we voor een gelijke verspreiding onder de huisartsen.

Informatie over medicijnen in andere talen

De informatie over medicijnen die u van de huisarts krijgt, zijn vaak in het Nederlands. Op deze websites vind je medicijninformatie in andere talen:

www.apotheek.nl/oekraine 
Informatie voor patiënten over antibiotica: www.pharos.nl/antibiotica

Tandarts
Behandeling van acute pijnklachten tot € 250 hoeft u niet te betalen of voor te schieten, die kan de tandarts declareren bij de RMO. Kijk voor meer info op www.rmoekraine.nl of op www.refugeehelp.nl/zorgvergoedingen 

U kunt uzelf aanmelden bij een tandarts in Landsmeer.

Jeugdgezondheidszorg

Oekraïense ontheemden kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een bezoek aan het consultatiebureau, voor vaccinaties en voor vragen over gezondheid en opvoeden van kinderen tot 18 jaar. De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis. Het consultatiebureau bevindt zich op het Middelpunt, adres Marktplein 10 te Landsmeer.

Psychische hulp

Voelt u zich angstig, neerslachtig of overspannen? Kijk op www.refugeehelp.nl/mentalesteun om te kijken wat je thuis zelf al kunt doen en wat als u meer hulp nodig heeft. U kunt ook kijken naar:

•De folder over psychische klachten: "Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt", zie www.pharos.nl/stress
• Psychologische first aid Telegram bot: vragen stellen in je eigen taal, zie www.t.me 
• De website My mental health guide in het Oekraïens, Russisch of Engels op  www.samopomi.ch
• Download de app "Doing what matters in times of Stress" (Engels, Oekraïens en Russisch: www.dwmatters.eu