gemeente Landsmeer | Oekraïne Onderwijs

Artikel Oekraïne Onderwijs

Ieder kind heeft recht op onderwijs en elk kind heeft leerplicht. Ook kinderen die hier tijdelijk zijn of gevlucht zijn. Lees op www.refugeehelp.nl/school hoe het onderwijs in Nederland werkt voor kinderen t/m 18 jaar.

In Landsmeer zijn dit de opties:
• Kinderen tussen 0 en 4 jaar oud kunnen naar de kinderopvang als je werkt. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. U mag zelf een opvanglocatie uitkiezen, maar veel kinderopvangplekken zitten vol. Wel een kinderopvang gevonden? Dan heeft u misschien recht op kinderopvangtoeslag. Die vraagt u  (Nederlandstalige website) via de overheid aan op www.belastingdienst.nl/. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag vind u ook op deze website. 
• Kleuters (4 en 5-jarigen) kunnen naar elke basisschool die u wilt, als daar in de juiste leeftijdsgroep plek is.
• Kinderen van 6 t/m 12 jaar gaan naar de Taalschool om Nederlands te leren en kunnen vaak na een jaar naar een gewone basisschool die u zelf mag kiezen. Aanmelden voor de Taalschool kan via info@kunamondo.nl
• In Nederland zijn kinderen t/m 17 jaar leerplichtig. Dat betekent dat ze verplicht zijn om onderwijs in Nederland te volgen. Er is geen voortgezet onderwijs in gemeente Landsmeer, hiervoor kan uw kind terecht in gemeente Purmerend of Amsterdam. U kunt uw kind zelf aanmelden voor een middelbare school. Neem bij vragen contact op met uw locatiebegeleider of de gemeente.

Kinderbijslag

Werkt u in loondienst en heeft u kinderen? Dan heeft u misschien recht op kinderbijslag, extra geld om kosten te betalen. Lees er meer over op www.refugeehelp.nl/kinderbijslag 

Buitenspeelplekken

Bij de opvanglocatie in de buurt is er ruimte om ongestoord te spelen voor kinderen. Maar de kinderen kunnen ook op veel andere plekken buiten spelen in Landsmeer. Hier vind u de verschillende suggesties.

Leestips

Verhaaltjes voor kinderen van 3-10 jaar in het Oekraïens, Russisch, Engels en verschillende andere talen vindt u op www.ririro.com Om samen te lezen of zelfs om samen jullie Nederlands mee te oefenen.