gemeente Landsmeer | Oekraïne Registratie en verblijfsrecht

Artikel Oekraïne Registratie en verblijfsrecht


Met een Oekraïens paspoort hoeft u geen asiel in Nederland aan te vragen. U valt dan onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, mag tot 4 maart 2025 in Nederland blijven en krijgt onder andere toegang tot: opvang/accommodatie, onderwijs, medische hulp, werk.

U moet daarvoor een aantal dingen zelf regelen, zoals een bewijs van verblijf(srecht) (zie www.ind.nl/oekraine) en een DigiD (zie www.refugeehelp.nl/DigiD). Lees meer over wat u moet regelen op de www.refugeehelp/regelen. U hebt daar wel een (Oekraïens) paspoort voor nodig. Lees op www.refugeehelp.nl/paspoort  hoe u daaraan komt.

In Landsmeer regelen

Alle Oekraïense vluchtelingen die in Landsmeer verblijven, moeten zich laten registreren in het gemeentehuis in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor het maken van een afspraak kunt u de gemeente bellen op (020) 4877 111 of vanuit het buitenland met 0031 (20) 4877 111. (maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 09:00 -12:00 uur). U kunt ook online een afspraak maken.

Voor vragen over de registratie kunt u een e-mail sturen.  Na aanmelding ontvangt u een Nederlands Burgerservicenummer (BSN). Die heeft u nodig om allerlei zaken met overheden te kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld leefgeld.

Voor wie een paspoort uit een 3e land heeft

Voor sommige vluchtelingen (zie www.rijksoverheid.nl) uit Oekraïne met een paspoort uit een ander land zou het verblijfsrecht op 4 september 2023 eindigen. Meer informatie staat ook op www.refugeehelp.nl/nonukrainians. Intussen is besloten dat zij voorlopig in Nederland mogen blijven. In ieder geval totdat de Raad van State definitief uitspraak heeft gedaan of de staatssecretaris de tijdelijke bescherming voor 3elanders mag beëindigen. Die uitspraak komt waarschijnlijk eind november/begin december 2023. Tot die tijd verandert er niets aan hun recht op opvang, leefgeld of werk.

Voor wie een reguliere asielprocedure ingaat

Dit ligt iets anders voor degenen die zich al bij het COA hebben geregistreerd voor een reguliere asielprocedure. Zij hebben een brief ontvangen over de veranderingen voor hen. In het kort komt het hierop neer:

  • Verblijft u bij een gastgezin? Daar mag u blijven, zolang de procedure loopt.
  • U ontvangt geen leefgeld meer van de gemeente, maar van het COA , zie op www.rijksoverheid.nl/leefgeld. Meer info vindt u ook www.mycoa.nl 
  • U mag maximaal 24 weken per jaar werken. Wie vóór 4 september 2023 is ingeschreven aan een hogeschool of universiteit, mag blijven studeren.
  • Noodzakelijke, medische zorg wordt voortaan betaald door de RMA.  Wie bij een gastgezin woont, kan bij zijn huidige huisarts blijven. Wie in een AZC verblijft, krijgt huisartsenzorg via de GZA .

Meer informatie vindt u op www.refugeehelp.nl/nonukrainians