gemeente Landsmeer | Ondermijning

Artikel Ondermijning

De gemeenten Landsmeer is actief in het tegengaan van ondermijning. Hiervoor werken we nauw samen met politie, OM en andere partners. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak tegen ondermijning. Doel is ervoor zorgen dat georganiseerde criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeenten veilig.

Wat is ondermijning?

Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard willen wij dit zoveel mogelijk voorkomen.

Wat zijn voorbeelden van ondermijning?

Ondermijning gebeurt op heel veel manieren. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Drugsproductie en –handel. Hennepteelt en xtc-laboratoria zijn de meest bekende vormen van plekken waar drugs worden gemaakt. Criminelen maken daarvoor vaak gebruik van locaties van particulieren of ondernemers. Bijvoorbeeld een leegstaande schuur of garagebox.
  • Witwassen van geld. Criminelen doen net alsof ze een bedrijf hebben waarin ze geld verdienen. Eigenlijk is dit crimineel verdiend geld. Criminelen wassen hun geld ook wit via banken, verzekeraars of financieel adviseurs.
  • Arbeidsuitbuiting. Criminele werkgevers laten hun werknemers te lange dagen werken tegen een te laag salaris. Ook nemen zij bijvoorbeeld het paspoort in of laten ze hen wonen in een slecht onderhouden pand of schuur.
  •  Mensenhandel. Mensen worden door criminelen tegen hun wil ontvoerd, vervoerd en uitgebuit. De slachtoffers moeten bijvoorbeeld werken in de prostitutie. Of zij moeten in een criminele organisatie aan de slag. Zij worden daarnaast vaak onderbetaald en mishandeld.
  • Fraude met zorggeld. Zorgvragers krijgen van criminele zorgbureaus niet de zorg waarop zij recht hebben. Cliënten ontvangen bijvoorbeeld maar drie uur zorg, terwijl ze voor zes uur betalen. De rest steekt het bureau in eigen zak.

Wat doen de gemeente precies?

De gemeente Landsmeer wil ondermijning signaleren, voorkomen én aanpakken. Dit gebeurt samen met partners. Dit zijn natuurlijk de politie en het OM, maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst en de Omgevingsdienst (voor een gezonde leefomgeving).

Signaleren

Dat signaleren doen we door samen met inwoners en ondernemers oplettend te zijn. Want met elkaar zien we veel meer. Ook willen we mensen bewuster maken, zodat zij zelf geen slachtoffer worden van criminelen.

Voorkomen

We willen voorkomen dat criminelen zich in onze gemeenten vestigen. Daarom kijken we kritisch naar twijfelachtige aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen. En we bekijken of de partners met wie we samenwerken hun geld eerlijk verdienen. Ook zorgen we ervoor dat inwoners, ondernemers en de gemeente zelf weerbaar blijven tegen criminelen.

Aanpakken

We voeren regelmatig integrale controles uit, vaak in bedrijfspanden. Dit zijn controles met diverse partners, zoals de Omgevingsdienst. Samen kijken we of er sprake is van zaken die niet kloppen. Ook is ieder vermoeden dat bij ons gemeld wordt weer een stukje in een puzzel. Zodra we de puzzel gelegd hebben, grijpen we in. Dit kan bijvoorbeeld een sluiting van een pand betekenen. Of dat de politie verdachten aanhoudt. Het oplossen van een zaak in onze gemeenten, helpt vaak ook weer zaken oplossen in een ander deel van het land.

Ziet u dingen die niet kloppen?

Meld het ons! Uw melding kan het verschil maken. Want ieder stukje informatie kan helpen een grotere puzzel op te lossen. Zo houden we samen onze gemeente veilig!
Melden kan via de politie 0900 – 8844. Of via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 en meldmisdaadanoniem