gemeente Landsmeer | Column burgemeester Léon de Lange - week 7

Artikel Column burgemeester Léon de Lange - week 7

Zorgelijk maar alert

De afgelopen weken zien we verschillende nieuwsberichten voorbij komen over woningen waar activiteiten zijn geconstateerd die een relatie hebben met drugs. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld: xtc-labs, cocaïne wasserij, hennepplantages en ga zo maar door. De woningen die in het nieuws waren, laten allemaal zien hoe gevaarlijk het is om deze activiteiten te verrichten midden in woonwijken. Er wordt gewerkt met zeer giftige én brandbare stoffen die snel tot ontploffing kunnen komen, wat allereerst zorgt voor materiële schade en een enorme ravage, maar nog belangrijker: de kans is groot dat er onschuldige slachtoffers vallen. Zoals dat onlangs in Rotterdam gebeurde.

In onze gemeente valt het vergeleken bij sommige andere gemeentes gelukkig nog mee met het aantal woningen die we aantreffen waar drugspraktijken plaatsvinden. Wel hanteren we een zogenaamde 'zero tolerance' aanpak. Dat houdt in dat zodra we vermoedens hebben van illegale drugsactiviteiten in een woning, we niet zullen aarzelen en meteen onderzoek instellen. Als dan blijkt dat er voldoende signalen zijn, gaan we erop af. Dat betekent soms ook dat we binnenkomen en gelukkig toch niets in de woning aantreffen. Maar dat heb ik natuurlijk liever, dan dat we naderhand merken dat onze vermoedens bevestigd worden en er wel degelijk drugsactiviteiten plaatsvinden. Daarom doe ik dan ook een beroep op onze inwoners: als u het vermoeden heeft dat er ergens illegale activiteiten plaatsvinden, doe dan een melding bij de politie.

Ik geef u ook wat tips. Denkt u, goh wat ruikt het hier lekker naar 'peer' of 'anijs' en er is geen groente- of snoepwinkel in de buurt te bekennen? Of ruikt het juist naar aceton, of ziet u veel af- en aan rijdende bestelwagens? Dit zijn allemaal aanwijzingen dat er vermoedelijk iets gaande is wat duidt op illegale praktijken. Doe dan een melding. Dat kan via 0800-8844, óf via Meld Misdaad Anoniem, telefoon: 0800-7000 of op Meldmisdaadanoniem.nl.

Samen houden we Den Ilp, Landsmeer en Purmerland veilig.