gemeente Landsmeer | Column burgemeester Léon de Lange - week 11

Artikel Column burgemeester Léon de Lange - week 11

Blijf er vanaf!

In mijn vorige column schreef ik over de mogelijke criminele drugsactiviteiten bij woningen of bedrijfspanden. Nu een maand later hebben we in de gemeente Landsmeer te maken met een onverwachte golf aan diefstallen van elektrische fietsen. Het gaat daarbij om gewone e-bikes, maar vooral om elektrische bakfietsen. Dit is een toenemend probleem in onze gemeente, maar ook in de omliggende gemeentes.

Nu komen fietsendiefstallen helaas vaker voor in onze gemeente, maar niet in de veelheid die we nu zien. Zelfs fietsen die goed op slot staan en waar GPS in zit worden gestolen, alsof het niets is.
Gelukkig zit de politie hier bovenop en zet zich in om dit probleem aan te pakken. Maar om er iets mee te kunnen doen moet het helaas vaak een heterdaad diefstal zijn, of mensen moeten goed op camerabeelden staan.

De methode die nu wordt gebruikt door de criminelen, is dat de fietsen worden gestolen bij woningen, en dan vervolgens ergens anders in het dorp (of vlak daarbuiten) worden neergezet, zodat de dieven ze later komen ophalen. Dit wordt gedaan om de directe link te verbreken en het opsporen via camerabeelden lastiger wordt.

Daarom beroep ik mij weer op jullie alertheid: zie je op een gekke plek een dure fiets staan, óf zie je een dure fiets staan die je niet eerder hebt gezien? Maak foto's en meld het bij de politie. En zie je mensen bezig met een fiets, en vertrouw je het niet? Bel meteen de politie. Want juist op die manier kunnen we dit met elkaar stoppen.

Dus: mocht je een verdachte situatie zien, neem dan contact op met 0900-8844, bij heterdaad bel je 112.

En tot slot, het is en blijft heel simpel: iedereen moet gewoon afblijven van andermans spullen!