gemeente Landsmeer | Column burgemeester Léon de Lange - week 15

Artikel Column burgemeester Léon de Lange - week 15

Samen stilstaan

Over drie weken is het alweer zo ver; de jaarlijkse dodenherdenking. Ieder jaar weer ben ik onder de indruk van de vele inwoners die naar het monument aan de Calkoenstraat komen, of eerder die dag bij het monument in het Landsmeerderveld. Het dubbele aan 4 (en 5) mei is dat de groep die de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegemaakt, steeds kleiner wordt, maar dat we met elkaar soms ook dreigen te vergeten waarom we stilstaan bij deze belangrijke dagen. Als we kijken naar wat er nu allemaal speelt in Europa en op andere plekken in de wereld, dan is het juist belangrijk dat we vieren dat we in vrijheid leven. En dat we de mensen herdenken die zijn vermoord, of hebben gevochten in het leger of in het verzet hebben gezeten.

Sinds afgelopen najaar hebben wij twee struikelstenen in de Van Beekstraat, die verwijzen naar Simon en Jan Goede. Deze twee Landsmeerders kwamen in actie tegen de bezetter, maar betaalden daarvoor helaas de hoogste prijs. Maar, hoe belangrijk is het dat wij met elkaar bewust blijven van wat zij deden. Mede daarom zal dit jaar de stoet anders verlopen. Op 4 mei lopen we met elkaar vanaf het gemeentehuis via de Dorpsstraat, om vervolgens bij Van Beekstraat 8 een moment stil te staan, waarna we samen naar het monument aan de Calkoenstraat gaan.

Verder hoop ik dat veel inwoners gehoor geven aan de gedichtenwedstrijd. Tot 19 april kunnen inwoners vanaf 10 jaar een gedicht insturen, en de winnaar mag zijn of haar eigen gedicht voordragen.

Met onder andere het eren van Simon en Jan Goede én deze gedichtenwedstrijd hoop ik dat onze inwoners zich laten inspireren om het goede te doen op de momenten waar dat nodig is. Om voor jezelf en anderen op te komen en dat wij er met elkaar alles aan doen om onze democratische rechtsstaat te verdedigen. Want je beseft pas wat je had als je het niet meer hebt.

Hopelijk zie ik velen van jullie op 4 mei.