gemeente Landsmeer | Column burgemeester Léon de Lange - week 19

Artikel Column burgemeester Léon de Lange - week 19


Terugblik op de herdenkingen

Vorige week vonden op 4 mei twee herdenkingen plaats in Landsmeer ter gelegenheid van de Dodenherdenking. 's Middags vond de herdenking plaats bij het Vickers Wellington Monument in het Landsmeerderveld en 's avonds bij het monument in de Calkoenstraat. Het herdenken op deze twee plekken doen we al vele jaren en het doet mij goed om te merken dat de herdenkingen nog steeds drukbezocht worden. Niet alleen door oudere inwoners, maar ook door jongeren en kleinere kinderen uit onze gemeente. Het is namelijk ontzettend belangrijk om de geschiedenis te blijven vertellen, ook aan jonge kinderen. Zodat ze begrijpen dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is.

De twee herdenkingen tonen ons hoe belangrijk het is dat wij daar stil bij staan. De stille tocht, de voordracht van het gedicht 'maan tot waakzaamheid' van de heer Van Welzen, de muziekstukken door Amicitia en Fanfare de Eendracht, zang verzorgd door Dieke van Hoften én het leggen van de kransen door de vele aanwezigen. Ik vond het vooral indrukwekkend toen basisschoolkinderen van OBS De Wagemaker en St. Augustinus bloemen legden. Hopelijk kunnen we de rol van de jeugd bij komende herdenkingen voortzetten en wellicht zelfs uitbreiden. Iets wat mij als uw burgemeester erg waardevol lijkt voor ons allemaal.

Het is belangrijk om ieder jaar de oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders met elkaar te herdenken op 4 mei. Stilstaan bij de vrijheid die we hier hebben. Toch denk ik dan altijd: eigenlijk moeten we, waaronder ook ikzelf, ons hier veel vaker bewust van zijn. Dat klinkt zwaar, vooral als je gewend bent in vrijheid te leven en niet dagelijks hoeft te vrezen voor gevaar. Maar we kunnen wel denken om elkaar. Laten we elkaar, de ander, altijd veiligheid en bescherming bieden. Laten we er, in elke situatie, onvoorwaardelijk voor elkaar zijn.