gemeente Landsmeer | Column burgemeester Léon de Lange - week 45

Artikel Column burgemeester Léon de Lange - week 45

Vanaf het moment dat ik met mijn gezin in Landsmeer kwam wonen, ben ik de omgeving gaan leren kennen. Ik begon te herkennen hoe straten lopen, en ik hoorde hoe wijken zijn ontstaan. Wij leven ons leven nu, en begeven wij ons allemaal om wat voor reden ook, door onze dorpen en straten.

Het is soms belangrijk om er even bij stil te staan dat alles een logisch gevolg is van tijd, groei en ontwikkeling. Stilstaan bij hoe onze dorpen zo zijn geworden, stil staan bij wat onze mede-inwoners hebben meegemaakt in het verleden.

Daarom vind ik het zo bijzonder dat we sinds deze week Stolpersteine (struikelstenen) hebben aan de Van Beekstraat in Landsmeer, waardoor heden en verleden met elkaar worden verbonden. Hiermee worden vader en zoon Jan en Simon Goede herdacht die daar woonden en die zijn omgekomen door geweld in de oorlog. Vader Jan kwam op 7 mei 1945 om door de beruchte schietpartij op de Dam in Amsterdam en zoon Simon in het concentratiekamp.

Pieter Goede, initiatiefnemer voor de struikelstenen en neef en kleinzoon van Jan en Simon Goede, zegt: "Als ik hun verhaal niet vertel, vertelt niemand dat. En dan weet niemand meer wie zij waren."

Ik vond het ontroerend om te zien hoeveel mensen af waren gekomen op de onthulling van de struikelstenen. En hoeveel mensen het verhaal hebben gehoord van Jan en Simon Goede. We zullen ze niet vergeten. De omgekomen dorpsgenoten krijgen een gedenkwaardige plek in onze gemeenschap. Ik zag dat veel dorpsgenoten even stil willen staan bij de historie van hun eigen omgeving. En dat raakte me.