gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 44

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 44

Duurzaamheidsmarkt in De Stap

Dinsdagavond is het buiten nat en pikkedonker. Maar binnen in basisschool De Stap is een sfeervolle hal ingericht met tien standjes die in de loop van de avond worden bezocht door zo'n tachtig mensen. Zij willen bijvoorbeeld advies over het isoleren van hun huis, en horen wat de gemeente voor ze kan betekenen. Veel bezoekers zijn al duurzaam bezig, maar komen om hun kennis te verdiepen. Ze halen tips voor het vergroenen van hun tuin bij IVN. Of horen wat boerderij Hardebol doet aan natuurbeheer in het Ilperveld. Het is fijn als er Landsmeerse bedrijven staan die je makkelijk kunt benaderen. Gebatec bijvoorbeeld van Gerard Bakker of OptiKlima van Ruud Horak en Nick Hallie. En de energiecoaches van WelzijnWonenPlus.

Twee gesprekjes blijven door mijn hoofd zoemen. De ene is met een bewoner die in een huis woont waarvan de woonlasten zo zijn gestegen, dat hij er maar nauwelijks kan blijven wonen. "Ik ben niet de enige in Landsmeer," zegt hij, "maar mensen schamen zich om erover te praten. Ze houden liever de schijn op voor de buren. Dus houden ze twee auto's voor de deur, terwijl ze binnen zitten te bibberen van de kou." Voor deze groep is het goed om te weten dat de gemeente discreet hulp biedt als het gaat om energiearmoede, maar ook advies biedt over het voorkomen van schulden.

Het andere gesprek is met een bewoonster van een van de 'witte huizen' in Havenzathe die daar al jaren alleen woont. Ze geeft aan dat er veel zijn zoals zij, alleenwonend in (te) een groot huis. Ze betaalt meer dan 300 euro per maand aan gas en elektra. Ze weet dat dat anders kan, maar hoe dan precies? "Wat zou helpen?" vraag ik haar.
"Nou als de overheid zegt wat ik moet doen, dan geeft dat toch een veilig gevoel. Een keukentafelgesprek, hulp bij het aanvragen van offertes. En subsidie helpt ook, want ik sta voor een renovatie van minstens 30.000 euro", vertelt ze.

Beide verhalen raken mij. En motiveren mij extra om in te zetten. Ik kom met een voorstel voor een Lokaal Energiefonds. Dat zet in op financiële en inhoudelijke ondersteuning bij het energieneutraal maken van je huis. Het energiezuinig maken van je huis is voor velen een manier om een steentje bij te dragen aan het milieu. En ik benut daarbij subsidiemogelijkheden voor mensen met de laagste inkomens en een slecht energielabel. Zodat niemand in de kou of op zwart zaad komt te zitten.

Hardebol serveert nog een rondje heerlijke Beemsterkaas. En om half tien breken we tevreden op. Volgend jaar graag meer hiervan!