gemeente Landsmeer | Column wethouder Bas ten Have - week 12

Artikel Column wethouder Bas ten Have - week 12

Boomfeestdag

In 1953 sloeg de Internationale Organisatie van de Verenigde Naties voor Landbouw en Voedsel alarm over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend 'World Festival of Trees'. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Een comité, voorgezeten door Staatbosbeheer, dat de taak kreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder kinderen te interesseren voor de waarde van bomen en bossen.

Zo werd Stichting Nationale Boomfeestdag in 1957 opgericht. Zevenenzestig jaar later doet 70% van de steden en dorpen in Nederland mee en zijn er al meer dan tien miljoen bomen en struiken geplant op een Boomfeestdag, ofwel ruim 4000 voetbalvelden.

Ook in onze mooie gemeente haken wij hier graag (voor het eerst) op aan. Op 20 maart hadden wij de eer om het plantseizoen symbolisch af te sluiten door een eigen Boomfeestdag te organiseren. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Hoeksteen gingen er met de schep enthousiast tegenaan om vijf bomen, waaronder een Noorse Esdoorn, een mooie plek om te groeien te geven. Natuurlijk werden zij bijgestaan door de bijna voltallige buitendienst van de gemeente die in hun net nieuwe bedrijfskleding het nodige voorwerk had gedaan. De Lokale Omroep Landsmeer maakte er een héél leuk filmpje van, ga vooral even kijken!

In de klas wisten de kinderen al heel goed te benoemen waarom bomen heel belangrijk zijn. Zo zijn ze heel mooi, word je er blij van, geven ze schaduw in de zomer, houden ze water vast, zijn ze voor de zuurstof en leven er veel insecten, vogels, eekhoorns in. En zo zijn er nog veel meer redenen te noemen.

Kortom, voor bomen is het plantseizoen gesloten maar het beleefseizoen is helemaal open!

Tip: Mocht uw kind een keer een spreekbeurt willen geven over bomen, op de website van Boomfeestdag staat een mooie 'spreekbeurtkit'.