gemeente Landsmeer | Column wethouder Bas ten Have - week 16

Artikel Column wethouder Bas ten Have - week 16

Scheidingsplein

Een relatie is hard werken. Af en toe eens goed met elkaar bijpraten over wat je blij maakt en waar de irritaties liggen, kan ervoor zorgen dat de reden dat je vroeger voor elkaar gekozen hebt weer helder wordt. Dan kan je samen weer verder. Soms lukt dat echter niet, dan is de afstand te groot geworden om nog te overbruggen. Dan breekt vaak een onzekere periode aan waarin je moet gaan nadenken over volgende stappen.

Als je eenmaal besloten hebt om als partners uit elkaar te gaan, wil je natuurlijk dat je kinderen daar zo min mogelijk negatieve gevolgen van ondervinden. Als ouders blijf je immers met elkaar verbonden in de zorg voor de kinderen. Er moet dus heel veel geregeld worden, terwijl dit juist een emotionele periode is.

Het is in het belang van de kinderen dat ouders die besluiten te gaan scheiden, zich goed informeren wat er allemaal op hen afkomt. Welke praktische zaken moeten er geregeld worden? Hoe staat het met de financiën? Hoe de zorg voor de kinderen te organiseren?

Scheidingsplein.nl is een initiatief van een groeiend aantal gemeenten, waaronder Landsmeer, waar je heel veel nuttige informatie over scheiden bij elkaar vindt. Ook vind je daar welke hulp er beschikbaar is en linkjes naar andere nuttige websites. De rode draad daarbij is:
1. Jullie blijven de ouders. Blijf samenwerken, maak goede afspraken, blijf communiceren.
2. Emoties mogen er zijn. Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken.
3. Je bent niet alleen. Weet dat je terecht kunt bij vrienden, familie, de school van je kinderen, of bij het Middelpunt in Landsmeer

Ook voor kinderen is de website een plek om verhalen te lezen en filmpjes te bekijken over de ervaringen van andere kinderen. Dat geeft ze een beetje houvast en helpt om beter met de gevoelens van onzekerheid om te gaan.

Scheiden heeft grote gevolgen. Als ouder wil je er alles aan doen om je kinderen daar zo min mogelijk de dupe van te laten worden. Scheidingsplein.nl is jouw startpunt voor dit goede voornemen!