gemeente Landsmeer | Column wethouder Bas ten Have – week 38

Artikel Column wethouder Bas ten Have – week 38


Gemeentelijk groen

Een groene gemeente, vol met mooie bomen, plantsoenen met gevarieerde beplanting, bloemrijke grasveldjes en bij-vriendelijke bermen; wie wil dit nou niet?

Veel groen zorgt voor een plezieriger leefomgeving en brengt de natuur dichter bij huis. Leuk toch ook, die tjilpende mussen, speurende merels en andere kleine gevederde vrienden? Bovendien zorgen bomen voor schaduw en samen met regenwater dat wordt vastgehouden door al het groen, voor koelte op warme dagen. Dat geldt natuurlijk zowel voor de openbare ruimte als voor de privé tuinen.

Goed groenbeheer 'doe' je niet even van de ene op de andere dag, dat is iets van de lange adem. Het vervelende is wel dat groenbeleid gemakkelijk ten prooi valt aan bezuinigingswoede als het financieel even tegen zit. Dat is de laatste jaren natuurlijk het geval geweest. Zo hebben we enerzijds een flinke uitbreiding van het te onderhouden groen gehad door onder andere Luyendijk-Zuid, maar anderzijds bezuinigd op onze groenbuitendienst en het groenbudget.

Onlangs heb ik samen met collega-wethouder Jacobien van Boeien, onze beleidsmedewerker groen en het hoofd buitendienst een rondje gemaakt om de status van het groen te inventariseren. Conclusie: we mogen blij zijn met het feit dat de gemeente Landsmeer zoveel groen heeft, maar de bezuinigingen zijn heel zichtbaar.

De buitendienst doet haar uiterste best om het groen er zo goed mogelijk bij te laten staan. Ook helpt het enorm als u voor meldingen over de openbare ruimte de FIXI-app gebruikt. Daarmee wordt uw melding vastgelegd en komt deze bij de juiste mensen terecht.

Gelukkig hebben we inmiddels wel budget op bomen te vervangen en vanaf volgend jaar wat extra geld om meer knelpunten aan te pakken. Verder is er een (verplichte) lijst met waardevolle en historische bomen vastgesteld, die daarmee een beschermde status krijgen én zijn er nu spelregels voor zelfbeheer openbaar groen. Kleine stapjes vooruit dus. Maar eerst moeten de laatste resten van de schade door storm Poly nog weggewerkt worden!

Ik zei het al: Goed groenbeheer is iets van de lange adem.....