gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 36

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 36


Wat is nou het meest duurzame reisgedrag? Ook voor een wethouder Duurzaamheid is dat nog een hele puzzel. Minder vliegen is beter voor het klimaat, dat is bekend. Maar verder? Ik doe hieronder verslag van de overwegingen.

Wij hadden thuis twee auto's, waarvan eentje een lease-auto. Toen de baan ophield, verviel de lease-auto ook. Het lukte ons best om samen met één auto te doen. De kinderen zijn namelijk het huis uit, dus behalve zo nu en dan helpen met verhuizen, deden zij weinig beroep op onze auto. En voor de buurt leverde ons besluit een parkeerplaats extra op! Bleef over een auto uit 2004. Die kan je het beste oprijden zegt de ANWB, dat is duurzamer dan een nieuwe kopen, ook al is het een elektrische. Tot de auto, nota bene op vakantie, stuk ging...

Kun je in Landsmeer zonder auto? Dat besloten we te onderzoeken. Het korte antwoord is: dat valt nog niet mee. Want wat ben ik gewend om éven in de auto te stappen omdat afspraken dicht op elkaar zitten en de dagen vol zijn. Zelfs met de elektrische fiets doe je er toch langer over bijvoorbeeld naar Purmerend.

Een deelauto dan? In Landsmeer is er tegenwoordig bijna altijd wel een deelauto beschikbaar. Dat kost weliswaar 35-60 euro per rit, maar daar staat tegenover dat er geen vaste autokosten meer zijn. Reizen naar familie in de Achterhoek of op vakantie gaan, is ofwel kostbaar met een deelauto of moet per openbaar vervoer lang van tevoren worden gepland. Dit kost tijd, en er is risico op uitval.

Mijn voorlopige conclusie is dat als je zonder auto wilt reizen, je genoeg tijd moet hebben. Ik kan dus nu nog niet zonder (elektrische) auto. Zelfs niet als dit beter is voor het milieu. Hoe zien uw overwegingen over duurzaam reizen eruit? Ik hoop hierover af en toe met u van gedachten te kunnen wisselen. Bijvoorbeeld tijdens het Klimaatgesprek dat dit najaar wordt gehouden in de gemeente Landsmeer onder leiding van onze klimaatburgemeester Emmely. Laten we doen wat we kunnen. En ieder op zijn manier.