gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 48

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen - week 48

December

December komt er weer aan, de feestmaand waarin Sinterklaas en Kerstmis vallen, met volop gelegenheid voor gezelligheid. Maar ik ken mensen die een hekel hebben aan december. Voor hen is dit namelijk een moeilijke maand. Omdat zij geen geld hebben voor cadeaus en andere extra's. En dat is ingewikkeld en pijnlijk, zeker in een gezin met schoolgaande kinderen.

Vrijwilligers van onze eigen Kruispuntkerk zijn heel actief voor mensen die moeite hebben om rond te komen. Zij beheren weggeefkastjes en organiseren maaltijden. Als u ook iets wilt doen, kunt u bij hen of bij Serviceclubs terecht.

Verder kunnen inwoners met een inkomen tot 120% weer de energietoeslag aanvragen. Er zijn ook veel andere financiële tegemoetkomingen voor inwoners met een laag inkomen. Ze zijn gebundeld in een kleine brochure die in het gemeentehuis en het Middelpunt ligt. Ook kunt u via berekenuwrecht.nl nagaan welke regelingen de gemeente Landsmeer heeft.

December is ook moeilijk voor inwoners die alleen zijn, vooral omdat in veel reclames de nadruk wordt gelegd op gezelligheid en samenzijn. De gemeente kan dat niet wegnemen. Wel bieden we een aantal diensten aan. WelzijnWonenPlus is getraind om eenzaamheid te herkennen. Zij hebben onder andere een telefooncirkel waarbij zij iedere ochtend een belronde doen om te horen of het goed met u gaat. Ook kunt u via hen een maatje aanvragen waarmee u een activiteit kan uitproberen, bijvoorbeeld als u het spannend vindt om alleen iets te ondernemen. Niks moet, veel kan. Zo is onder meer de duofiets die door SamenMeer is aangeschaft voor inwoners die niet meer zelfstandig de natuur in kunnen, een groot succes geworden. Maar een maatje kan er ook zijn om boodschappen te doen, een spelletje te spelen, een uurtje te vissen. Of dansen?

Op 10 december komt namelijk het Danspaleis naar het Wapen van Landsmeer. Een middag -van 14.00-16.00 uur- voor mensen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. De wereld wordt vaak kleiner wanneer je ouder wordt. Muziek is een magisch middel om mensen bij elkaar te brengen en weer eens een dansje te wagen. De entree is gratis en voor een drankje wordt gezorgd. Aanmelden is wel nodig, dit kan bij WelzijnWonenPlus (020-482 2605) of bij SamenMeer (020-4824190). Kent u muurbloempjes, geef ze dan een zetje! Want niemand hoeft aan de kant te blijven staan in de gemeente Landsmeer!