gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen 4 mei 2023

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen 4 mei 2023

Ons afval

Regelmatig heb ik met inwoners gesprekken over het nieuwe afvalbeleid. En dan met name over de hoeveelheid restafvalcontainers. Sommige mensen geven aan dat ze hun afval niet allemaal kwijt kunnen in de restafvalcontainer. Het nieuwe afvalbeleid houdt namelijk onder andere in dat je per huishouden maar één restafvalcontainer mag hebben. Je kunt wél meerdere papiercontainers of GFT-containers aanvragen als je wilt. Immers, hoe meer waardevolle grondstoffen we kunnen scheiden en inleveren hoe beter.

Voor restafval ligt dat anders. Dit wordt eerst nagescheiden om het plastic eruit te halen. Het restafval dat overblijft wordt verbrand. Dat is niet alleen duur, maar er komt ook veel CO2 bij vrij. Een extra bak zit er dus niet gauw in. En je oude, niet gechipte extra bak wordt sinds 1 april ook niet meer opgehaald. Wat kun je doen om toch beter uit te komen met je afvalcontainers?

Veel inwoners doen hun best om het afval goed te scheiden. Ik ben blij dat mensen zich er steeds meer bewust van worden dat het scheiden van afval nut heeft. Zowel voor het milieu als ook voor de portemonnee. Toch zouden we ook na kunnen denken over ons afval: wat gooien we eigenlijk allemaal weg? We leven in een tijd waarin alles gericht is op gemak: het online kopen van kleding en van boodschappen, het bestellen of afhalen van eten. Consequentie hiervan is dat we na zo'n bestelling vaak verpakkingsmateriaal hebben dat weggegooid wordt. Gelukkig dat steeds meer bedrijven hun verpakkingsmateriaal scheidbaar maken: een kartonnen doos of papieren zak kan bij het oud papier, en de rest kan bij het restafval. Toch is het wel iets om over na te denken. Hoe fijn zou het zijn als het bestelde eten niet in wegwerpbakjes hoeft die bij het restafval belanden? Ik zou graag met de horeca in onze gemeente in gesprek willen om te kijken of we hierin milieuwinst kunnen boeken.

Vanaf 2024 moeten de horeca geld gaan rekenen voor wegwerpbekers. Ook papieren bekers bevatten immers plastic. Ik ben in gesprek met een producent van statiegeldbekers die je terug kunt brengen bij de winkel. Inleveren betekent statiegeld retour. Dat moet toch ook kunnen voor etensbakjes?

Ik probeer hier zelf ook mijn gedrag in te veranderen. De broodjes die we wekelijks bestellen voor de collegevergadering zijn niet langer gewikkeld in aluminiumfolie, maar worden bezorgd in een bak die na het eten weer teruggaat naar het café-restaurant. Hartstikke duurzaam!

Heeft u ideeën voor slimme oplossingen voor maaltijdverpakkingen, dan hoor ik het graag!