gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 10

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 10

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Het voorjaar is begonnen. Wat fijn dat ik weer blauwe lucht en zonneschijn zie! De (beroemde) dichtregel 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' uit Gorters gedicht "Mei" komt in me op. Geen originele regel van mij weliswaar, maar niet onzinnig, want inderdaad: een nieuwe lente geeft energie. En daar zoeken we naar na maanden van regen en grijze luchten.

Mijn zoektocht naar duurzame energie krijgt deze lente ook weer een impuls. Samen met mijn collega-wethouders doen we van alles om de leefomgeving van onze gemeente ook in de toekomst schoon en gezond te houden.

Mijn opdracht is om onze CO2-uitstoot omlaag te brengen. Dat betekent dat we minder fossiele brandstoffen moeten gaan gebruiken. Anders lijdt onze groene omgeving steeds meer onder hittestress en wateroverlast. Hier willen we de komende jaren iets aan doen. Ik zet daarom in op het isoleren van woningen, het plaatsen van zonnepanelen en het stimuleren van meer groen in de tuinen.

Zo organiseert de gemeente op 24 april een bijeenkomst voor woningeigenaren met een D, E, F, of G energielabel die hun huis willen isoleren. We helpen ze met een subsidie en geven ze isolatieadvies.

En op 21 mei gaan we in gesprek met ondernemers over de opwek en opslag van groene energie, en over lokale oplossingen voor overbelasting van het elektriciteitsnet. We willen weten hoe zij de overgang naar schone energie gaan maken en hoe de gemeente kan ondersteunen.

Dan last but not least wordt onderzocht of het dak van de Sporthal van Landsmeer sterk genoeg is om enkele honderden zonnepanelen te dragen. Er is een energiecoöperatie die het dak graag zou willen volleggen. We willen collectief bezit van schone energie graag stimuleren door een dergelijke lokale energiecoöperatie in Landsmeer aan te trekken.

Heeft u ook ideeën voor een groenere gemeente? Laat dat dan vooral weten. Elke maandag zit ik om 12.30 uur op 'mijn' bankje voor het gemeentehuis. Immers: een nieuwe lente, nieuw geluid.