gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 2

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 2

Heeft u ideeën hoe de gemeente u als inwoner of ondernemer het beste kan betrekken bij het nemen van besluiten en het vormen van beleid? Dan moet u beslist op woensdag 24 januari langskomen bij het Wapen van Landsmeer. Daar kunt u uw ervaringen en/of ideeën met ons delen. Bij welke onderwerpen is het voldoende als de raad een besluit neemt, en voor welke onderwerpen is eerst participatie nodig?

De gemeente maakt namelijk een handreiking participatie. Daarmee geven we straks aan hoe inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente met elkaar kunnen samenwerken. Dat kan gaan over kleine initiatieven in uw straat of buurt, of over grotere projecten en beleid. Wanneer en hoe zou u betrokken willen worden? En op welke manier bereiken we ook drukbezette jonge gezinnen en jongeren?

De bijeenkomst is van 18.15 tot 21.15 uur in het Wapen van Landsmeer. Van 17.45 tot 18.15 uur serveren we een eenvoudige maaltijd, en vervolgens vindt de bijeenkomst plaats tot 21.15 uur.

Participatie is ook luisteren: een wandeling door de buurt met inwoners, mijn wekelijkse gesprekken op het bankje voor het gemeentehuis en: onze gezellige nieuwjaarsreceptie. Daar heb ik veel mensen gesproken en met enkelen van hen een lekkere bubbel zonder alcohol gedronken, eenvoudig te krijgen in Landsmeer. Onderwerp van gesprek was dat het alcoholgebruik in Zaanstreek-Waterland aan de hoge kant is, met name ook onder ouderen. Alcohol hoort bij onze cultuur, we associëren het met een feestje en gezelligheid. Tegelijkertijd zorgt regelmatig drinken ook voor de nodige gezondheidsproblemen. Met als gevolg: je minder fit voelen en (dure) gezondheidsproblemen op de lange termijn. Daarom promoot de gemeente het programma IkPas.

Samen met huisartsenpraktijk Dorpsstraat heb ik me dus opgegeven voor een alcoholstop bij Ikpas.nl. Dat kan het hele jaar door, maar wij drinken tijdens 'Dry January' niet. Mijn eerste ervaring: na een flink alcoholische kerstweek had ik drie dagen nodig om weer lekker in te slapen. Daar stond tegenover dat ik 's nachts niet meer wakker werd en me overdag heel fit voelde. Wordt vervolgd!

Aanmelden participatiebijeenkomst
Aanmelden IkPas