gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 40

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 40


Week tegen Eenzaamheid

Vorige week was de Week tegen Eenzaamheid. De gemeente Landsmeer doet al jaren mee aan het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. De organisatie WelzijnWonenPlus vervult daarin een sleutelrol. Afgelopen vrijdag stonden de samenwerkende organisaties WelzijnWonenPlus, SamenMeer en SMD op de markt met een stand. Samen met collega Bas ten Have (wethouder Volksgezondheid) bezocht ik deze stand.

Maatje
Doel van de stand was onder meer om inwoners attent te maken op het maatjesproject. Dit mooie project zorgt ervoor dat inwoners samen met iemand kunnen doen wat ze leuk of fijn vinden, zoals vissen, een spelletje doen, fietsen of gewoon samen koffiedrinken. Als je je eenzaam voelt kun je hier een maatje vragen waarmee je gaat doen wat je leuk vindt. Verschillende marktbezoekers bleken daar best voor open te staan. Zo was er een inwoner die na zijn pensionering graag taalcoach wil zijn. Fantastisch!

Eenzaamheid niet hetzelfde als alleen
Eenzaamheid is een veelkoppig monster. En dus niet zomaar op te lossen door de overheid en welzijnswerk. Je kunt best veel mensen om je heen hebben en toch eenzaam zijn. Dan is het de kunst om iemand te vinden met wie je daarover durft te praten. Als dat niet lukt kan dat ook via de Luisterlijn.
Mensen die te maken hebben met armoede of gezondheidsproblemen voelen zich vaak ook eenzaam. Ook schaamte speelt een rol, hierdoor trekken mensen zich terug. Daarom is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Dat geldt zowel voor de persoon die het betreft als u als inwoner, buur of familielid. Maak het bespreekbaar.
Het mooiste is om eenzaamheid vóór te zijn. En daarom gaat WelzijnWonenPlus op verzoek van de gemeente onder meer op bezoek bij 75+-ers. Landelijke cijfers geven aan dat meer dan de helft van die doelgroep zich eenzaam voelt.

Jongeren
Maar ook veel jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Bijvoorbeeld doordat iemand geen vrienden heeft, dat wel heel graag wil, maar wat gewoon moeilijk gaat. Voor jong en oud geldt: blijf er niet mee rondlopen maar probeer eruit te komen. En voor de omgeving geldt: ga het gesprek aan, kijk wat iemand nodig heeft.

Middelpunt
Bij het Middelpunt op het Marktplein weten ze waar u ondersteuning kunt krijgen. Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur, telefoon: 020 48 77 124, e-mail.
En elke woensdag kunt u eten bij Resto Van Harte, nog zo'n mooi initiatief. Dit bijzondere restaurant brengt mensen met elkaar in verbinding om eenzaamheid tegen te gaan. Gaat u ook een keer? U kunt hier reserveren.