gemeente Landsmeer | Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 6

Artikel Column wethouder Jacobien van Boeijen – week 6

Dry January is weer voorbij. Een maand lang heb ik geen alcohol gedronken en heb ik ervaren dat ik me daardoor frisser voel en beter slaap. Maar is daarmee een aanzet gegeven voor bewuster alcoholgebruik? Inmiddels heb ik mijn eerste glaasje weer vol verwachting gedronken. Ik vind intussen dat alcohol erg overschat wordt; er zijn veel meer lekkere alternatieven dan ik dacht. Maar hierover zijn de meningen verdeeld.

Dry January heeft geholpen om niet drinken sociaal geaccepteerd te maken: onder jongeren is even stoppen met alcoholinname in januari inmiddels ingeburgerd. Het is niet langer gek of drammerig als je meedoet. Maar helpt het ook om je alcoholinname aan te passen? Mijn zoon van 27 vindt het maar onzin. "Mam iedereen wil wel even stoppen na een weekend stevig zuipen, laat staan na een kerstvakantie met veel diners. Ik zie zoveel jongeren die het daarna weer op een zuipen zetten. Het is gewoon een excuus om gewoon door te gaan met je ongezonde leefpatroon."

De campagne IkPas werkt net iets anders, leg ik uit. Een maand niet drinken om je bewust te worden van je eigen alcoholinname kan het hele jaar door. Op IkPas.nl is, als ik dit schrijf, de volgende uitdaging alweer begonnen en staat de derde aangekondigd: op 14 februari gaat ie in. IkPas kan helpen alcoholgebruik te verminderen in onze gemeente.

Bij huisartsenpraktijk Dorpsstraat in Landsmeer weten ze dat ook. Amber Sterk en haar collega's deden mee en kregen er zelfs aandacht voor in maandblad Linda en een paar dagen geleden in het Noordhollands Dagblad. De medewerkers van de huisartsenpraktijk deden mee, omdat ze merken dat veel van hun patiënten dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. De gewoonte om even een drankje te nemen na je werk, tijdens het eten en 's avonds voor het slapen gaan, sluipt erin. Veel mensen weten niet dat als je dit dagelijks doet, dit slecht voor de gezondheid is.

De methode werkt aantoonbaar volgens wetenschappers. De opbrengst is de moeite meer dan waard: beter slapen, je fitter voelen en minder kans op hart- en vaatziekten. Winst voor jezelf én winst voor de gezondheidszorg. Wie neemt het stokje nu over van huisartsenpraktijk Dorpsstraat?