gemeente Landsmeer | Column wethouder Niels Bonenkamp - week 17

Artikel Column wethouder Niels Bonenkamp - week 17

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats...

...wat hebben we vaak ongelofelijk veel haast. Vooral op het Lint! Je kunt nog zoveel smileys plaatsen, zoals we laatst hebben gedaan op het open stuk in Den Ilp. Of zoals ze in Zaanstad deden flexflitsers (mobiele flitspalen) plaatsen. Dit leidde vorig jaar tot meer dan 10.000 verkeersboetes. Als we ons gedrag niet veranderen, verandert er niets. We doen het namelijk zélf.

Laatst maakte ik het zelf weer eens mee. Ik reed van Purmerland richting Landsmeer om even te kijken naar de extra verkeersborden die we hebben laten plaatsen in verband met de werkzaamheden aan de A7 bij Purmerend. Zo ongeveer bij de brug over de Molensloot kwam een medeweggebruiker dicht achter me 'plakken'. Ik hield me – zoals altijd op het Lint – netjes aan de snelheid. Bij het naderen van de Witte Brug schakelde ik terug naar 30km per uur, de maximaal toegestane snelheid in de bebouwde kom van Den Ilp. Dit tot in de achteruitkijkspiegel zichtbare ergernis van mijn volger. Voor me zag ik bus 103 rijden en je weet, als je achter de bus zit op het Lint, moet je vooral geen haast hebben. Toen de bus bij het bedrijventerrein Noordeinde halt hield om één passagier te laten instappen, had de chauffeur achter mij er klaarblijkelijk genoeg van. Hij reed mij en de bus luid toeterend en druk gebarend voorbij. Een tegenligger moest in de remmen, waardoor de daar weer achter rijdende fietsers verrast werden en bijna de Laansloot inreden. Levensgevaarlijk!

In het voorbijgaan herkende ik de wat oudere man en zijn vrouw die naast hem zat, als inwoners van Den Ilp. Ik bedoel maar... we doen het zelf.