gemeente Landsmeer | Column wethouder Niels Bonenkamp - week 25

Artikel Column wethouder Niels Bonenkamp - week 25


Een feestje om wethouder te zijn...

Het veelzijdige verenigingsleven is volgens de inwoners van Landsmeer, Den Ilp en Purmerland een van de meeste gewaardeerde kernkwaliteiten van onze gemeente. Het is iets dat we moeten koesteren. Onze sport- en cultuurverenigingen verdienen daarom alle aandacht.

Niet dat ze dat niet zelf kunnen, aandacht trekken, want het kan niemand ontgaan zijn dat de jaarlijkse Sport- en Feestweek weer is losgebarsten. Het wemelt van de superhelden in het dorp. Tien dagen lang trekt een bonte stoet van zo'n drie- à vierhonderd inwoners door de straten van onze dorpen. Van vereniging naar vereniging en van café tot café onder het motto "waar is het feestje?" De Sport- en Feestweek verbroedert letterlijk mensen van alle leeftijden en met allerlei verschillende achtergronden. Net als in "dat kleine café aan de haven, telt je geld of wie je bent niet meer mee" en worden de dorpsproblemen "tussen twee glazen bier opgelost voor altijd." De bijvangst is dat bij de verenigingen die als gastheer optreden van een van de activiteiten, de kas fors wordt gespekt.

En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er ook nog een cultuurmarkt georganiseerd aankomend weekend. Bij het Wapen van Landsmeer – aka het Dorpshuis – mag ik als wethouder cultuur de eerste Landsmeerse Cultuurgids in ontvangst nemen en zullen vele Landsmeerse kunst- en cultuurverenigingen zich presenteren.

En als je dacht dat je dan alles wel zo'n beetje had gehad, is er volgende week ook nog de Zwemvierdaagse in ons prachtige buitenzwembad en op 2 juli de jaarlijkse bootjestocht in Den Ilp. En weer een week later kun je naar een hilarische eenakter van toneelvereniging T.O.P. Purmerland ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Sportclub Purmerland. Hoezo veelzijdig?

Jarenlang stond ik middenin het feestgedruis van de Sport- en Feestweek, als voormalig voorzitter van de Stichting Evenementen Landsmeer. Ik deed de deur open en (vaak) het licht uit. Tegenwoordig ben ik toeschouwer en maak momenteel als wethouder een rondje langs al die verenigingen. Mijn voorlopige conclusie: het Landsmeerse verenigingsleven is springlevend!

Het is een feestje om wethouder van Sport en Cultuur te mogen zijn in deze gemeente! Ik weet, zie en hoor hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die zich vrijwillig inspannen om dit allemaal mogelijk te maken. Dat zijn de échte superhelden. Petje af daarvoor!