gemeente Landsmeer | Column wethouder Niels Bonenkamp – week 13

Artikel Column wethouder Niels Bonenkamp – week 13

Lokale ondernemers van vitaal belang

Voor deze column kies ik de invalshoek van mijn portefeuille Economische Zaken en wil ik het hebben over het belang van lokale ondernemers. Ondernemers dragen bij aan een vitale gemeenschap en zorgen voor werk.

Als wethouder vind ik het belangrijk om in verbinding te staan met de lokale ondernemers; in de breedste zin van het woord. Elkaar weten te vinden als er wat is. Een beroep doen op de denk- en investeringskracht van ondernemers. Daarom ga ik elke twee weken bij een lokale ondernemer op bedrijfsbezoek. Ik heb er inmiddels zo'n twintig bezocht sinds afgelopen zomer. Dat leidt tot leuke gesprekken en nieuwe inzichten. Daarnaast hebben we de banden met onze bedrijvenvereniging BVL aangehaald en stonden we bijvoorbeeld samen op de beurs Waterland werkt!. We steunen het recent gelanceerde platform Punt 7 dat ondernemers uit de gemeente Landsmeer wil laten groeien. En we betrekken lokale bedrijven nadrukkelijk bij recreatieve en toeristische initiatieven, zoals bij de nieuwe folderlijn van Bureau Toerisme Laag-Holland, die deze week wordt gepresenteerd. Met de beperkte middelen die we hebben dragen we zo als gemeente ons steentje bij aan een goed ondernemersklimaat met zo min mogelijk belemmeringen. Het moet lonen voor ondernemers om in onze gemeente actief te zijn.

Hoe fijn is het dat je in het dorp nog zo'n gevarieerd winkelaanbod en een weekmarkt hebt? Of het nu om levensmiddelen, speelgoed, doe-het-zelf-artikelen of kleding gaat? Of dat je een loodgieter of grafisch ontwerper zoekt? En hoeveel jongeren doen wel niet hun eerste werkervaring op bij een lokale supermarkt of horecaonderneming? Hoe waardevol is het dat lokale ondernemers willen investeren in onze gemeente, bijvoorbeeld in een paviljoen in de Breek of een eigentijds winkelcentrum?

Voor vrijwel alles kun je lokaal terecht. Maak daar ook vooral gebruik van, zou ik zeggen: koop lokaal! Dat doen we als gemeente ook. Bij inkoop of aanbesteding van werk, wordt altijd naar lokale bedrijven gekeken.