gemeente Landsmeer | Column wethouder Niels Bonenkamp week 21

Artikel Column wethouder Niels Bonenkamp week 21

Lintjes doorknippen

Net als een burgemeester heb je als wethouder ook een ceremoniële functie. Een praatje bij een afscheid, aanwezig zijn bij een optreden of op de foto bij een opening. Met zo'n enorm veelzijdig verenigingsleven kom je wat dat betreft elke week wel een paar keer aan je trekken.
Het 'droevige lot' van het wethouder zijn, is dat je opvolgers vaak de lintjes voor je doorknippen. Zo mocht ik laatst met een bal onder mijn voet het startschot geven voor het aanleggen van de nieuwe kunstgrasvelden bij voetbalclubs IVV en SC Purmerland. Eindelijk, de clubs en hun leden blij! Ze hebben er jaren naar uitgezien! Het resultaat van veel inzet van mijn voorgangers die als wethouder de portefeuille Sport hadden.

En zo gaat het wel vaker. Want veel projecten, vooral in het zogenaamde fysieke domein, hebben een lange looptijd. Het duurt vaak jaren voordat een bouwproject van plan tot uitvoering komt. Kijk naar het voormalige fabrieksterrein van Van Acker. Over dat plan besloot de gemeenteraad al in 2017, toen ikzelf nog gemeenteraadslid was. Nu, zeven jaar later wordt er eindelijk gebouwd. Grote kans dat ik straks als wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen het lintje mag doorknippen als het project wordt opgeleverd en de eerste bewoners hun intrek nemen. Veel meer dan destijds akkoord geven op het plan, heb ik er niet aan bijgedragen. Maar zo werkt het: je maakt af waar je voorgangers mee zijn begonnen en bent er ook voor verantwoordelijk. Als zaken niet helemaal naar wens verlopen, moet jij ze oplossen. Niks te klagen hoor! Ik hoop nog veel lintjes van gerealiseerde bouwprojecten door te knippen. En ondertussen mag ik komende week nog naar de Open Dag van Speeltuinvereniging Jonge Kracht, mijn gezicht laten zien bij het Sneldamtoernooi van Damclub Ons Genoegen en de aftrap verrichten van de Fiets- en Vaarexcursie die op vrijdag 2 juni wordt georganiseerd en start bij Natuurboerderij Hardebol aan de rand van het Ilperveld en eindigt bij Zorgboerderij de Marsen in het Twiske, want ook Mobiliteit en Toerisme & Recreatie zitten in mijn portefeuille.