gemeente Landsmeer | Oekraïne

Artikel Oekraïne


Terugblik informatiebijeenkomst op 23 november 2022 over opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne duurt helaas nog voort. Alle gemeentes in Nederland hebben vanuit het Rijk de taak gekregen om opvang te regelen voor de stroom Oekraïense vluchtelingen, die hieruit voortvloeit. Om invulling te geven aan deze taak, wordt het terrein aan de Violierweg ingericht om Oekraïense vluchtelingen een tijdelijke woonruimte te kunnen bieden. Om de inwoners hierover te informeren vond op woensdagavond 23 november 2022 een informatieavond plaats in kerk Het Kruispunt te Landsmeer.

Informatie over de opvang
Een avond waarin burgemeester Léon de Lange terugblikte op de komst van de eerste Oekraïense vluchtelingen, inmiddels negen maanden geleden, en op de gastvrijheid waarmee zij werden ontvangen in gastgezinnen en de vele hulpinitiatieven die volgden vanuit onze inwoners.

Mark van Gogh – verantwoordelijk voor het sociale domein binnen de gemeente Landsmeer nam de aanwezigen vervolgens mee in de opdracht die de gemeente van het Rijk heeft gekregen rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen en benadrukte hierbij dat het niet gaat om statushouders of asielzoekers.

De projectleider gaf vervolgens meer duidelijkheid over de inrichting van het terrein aan de Violierweg en de procedures die nog gevolgd moeten worden om het terrein bewoonbaar te maken. Hierbij ging hij ook in de op de aanpassingen die nodig zijn aan de verontreinigde grond om er veilig te kunnen wonen.

Vragen en zorgen over de opvang

Het werd een avond waarbij het gesprek is aangegaan met de inwoners over hun zorgen, waarbij hun vragen zo goed mogelijk zijn beantwoord en waar men hopelijk een beter beeld heeft gekregen over hoe de inrichting van de Violierweg voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen eruit zal gaan zien.

Maar, het was ook een bewogen avond waarin nog veel emotie bleek te zitten bij de bewoners van de Gorteslootbuurt over wat zij de afgelopen jaren hebben doorstaan als gevolg van het renovatieproces in hun buurt en de onzekerheid die zij voelen richting de toekomst. Burgemeester Léon de Lange heeft hun toegezegd het gesprek met deze bewoners aan te gaan en ze zo goed mogelijk te betrekken bij het opvangproject, en de ontwikkeling hiervan, aan de Violierweg.

De gestelde vragen

Hier vindt u de vragen die inwoners tijdens de informatieavond stelden, met daarbij de antwoorden op deze vragen.

Information in English

For information in English, click here.
 

Handige sites en informatie

 
Formulier aanvraag leefgeld formulier
Platform voor en door vluchtelingen RefugeeHelp.nl
GGD informatie voor Oekraïners Website
Overzicht initiatieven opvang vluchtelingen, ook lokaal Vluchtelingenwerk
Taalbarrière overbruggen Communicatiekaart

Informatiebrief gastgezinnen Oekraine

Brief

Informatiebrief vluchtelingen vertaald Oekraine

Brief

Informatiebrief gastgezinnen vertaald Nederlands

Brief

Wijzigingen per februari 2023

Folder Oekraïens / Folder Nederlands

Taalcursus bibliotheek

Website

Spreekuur Vluchtelingenwerk in Purmerend

Informatie

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden.Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen.

Veilig op de vlucht

Veelgestelde vragen en meer informatie 

Vragen / Rijksoverheid

NPO kennis

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij een initiatief neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon: