gemeente Landsmeer | Duurzaamheidsmarkt op dinsdag 31 oktober 2023

Artikel Duurzaamheidsmarkt op dinsdag 31 oktober 2023


Kom naar de Duurzaamheidsmarkt op dinsdagavond 31 oktober!

Op dinsdagavond 31 oktober van 19.30 tot 21.30 uur organiseert de gemeente een duurzaamheidsmarkt voor alle inwoners van de gemeente Landsmeer. De markt vindt plaats in Basisschool De Stap. De gemeente organiseert deze markt voor inwoners die stappen willen zetten om hun woning te verduurzamen en voor mensen die zelf duurzaam willen leven.

Wethouder duurzaamheid Jacobien van Boeijen: "Veel inwoners zijn steeds gemotiveerder om hun woning te verduurzamen. Een duurzaam huis is niet alleen goed voor de portemonnee, ook verhoogt het je wooncomfort. Bovendien helpt het bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. We zien ook dat mensen de verduurzaming niet willen uitbesteden, maar dat ze het zelf willen doen. Om onze inwoners daarbij te helpen organiseren we de Duurzaamheidsmarkt. Hier kunnen ze informatie krijgen over hoe ze de verduurzaming kunnen aanpakken. Ook kan men inspiratie opdoen voor vervolgstappen. Reden genoeg om een bezoek aan deze markt te brengen!"

Duurzaamheidsmarkt
In de ontvangstruimte van Basisschool De Stap kun je bij de verschillende stands informatie krijgen over duurzaamheid in Landsmeer. Bijvoorbeeld over hoe je je huis kunt verduurzamen, welke subsidies je daarbij kunt gebruiken, en hoe je op een makkelijke manier energie kunt besparen. Of ga in gesprek met de klimaatburgemeesters van Landsmeer! Er zijn diverse partijen vertegenwoordigd op de markt die allemaal een duurzaam initiatief steunen of hebben opgezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groene boerderijen, een energiecoöperatie, energiecoaches, de klimaatburgemeesters en bedrijven waar je duurzaamheidsmaatregelen bij kunt realiseren. Laat je inspireren! Tijdens de markt kun je gratis genieten van een hapje en een drankje. 

Programma
• Welkomstwoordje wethouder en korte presentatie van de standhouders
• Duurzaamheidsmarkt
• Borrel met duurzame hapjes en drankjes

Standhouders

• Energiecoöperatie Zuiderlicht
• Energiecoaches van WelzijnWonenPlus
• Boerderij Hardebol
• De groene boerderij: 'Onze bedoeling is om met onze producten en middelen een visuele kringloop uit te stallen. Dit om meer bewustzijn te stimuleren en te laten zien wat je ook in het dorp kunt doen om hiermee bezig te zijn. De boodschap is dat creativiteit hand in hand met de kringloopgedachte bij kan dragen aan een duurzame toekomst.'
• Duurzaam Bouwloket is het Energieloket van de gemeente en helpt bewoners met onafhankelijk advies voor het verduurzamen van de woning.
• IVN, Vereniging voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afd. Twiske laat zien dat een groene omgeving (bomen, beplanting) hittestress én wateroverlast door hoosbuien tegengaat. Verder is te zien hoe de 'Kijk in je Wijktocht' kinderen bewust maakt van natuur en klimaat in de woonwijk.
Klimaatburgemeester Rik Smit: hoe kun je slim een 'Havezathe-woning' isoleren?
• Klimaatburgemeester Emmely Jurrius-Siebrecht
• OptiKlima B.V. is aanwezig om al uw vragen met betrekking tot verduurzaming te beantwoorden. Dit kan gaan over onder andere zonne-energie, energieopslag en warmtepompen.
• Energiecoaches van WelzijnWonenPlus: wilt u energie besparen? Weet u hoeveel energie u verbruikt en waaraan? Weet u dat er verschillende energiebespaarproducten zijn? Vraag het de energiecoach! Een warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. De energiecoach maakt foto's waarmee koud-warm verschillen en warmtelekken zichtbaar worden. Foto's laten zien waar kou naar binnen komt en wat het effect is van bv. radiatorfolie. Meld u aan voor een gratis warmtescan!
Gebatec: momenteel ondergaan we een energietransitie die invloed heeft op iedereen, en dit roept veel vragen op over de technologie en alle aspecten die erbij betrokken zijn. De verplichte overgang naar warmtepompen is een verandering die iedereen zal raken, en het PVT-systeem is hierbij een opvallende keuze. Gebatec streeft ernaar mensen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. 
Repaircafé: weggooien is zonde! Het Repaircafé neemt het een en ander mee om te laten zien wat er bij hun in het dorpshuis Wapen van Landsmeer zoal gerepareerd kan worden.
• En meer!

Zien we je op 31 oktober? Kom zonder aanmelding langs!